Мелітопольський міський краєзнавчий музей

УВАГА!!!

З 08.11.21 краєзнавчий музей продовжує свою роботу за звичайним графіком

Вт.-Нд., з 9.00 до 16.00.

Для того, аби відвідати музей, вам потрібні: 
 - або сертифікат щодо вакцинації від COVID-19;
 - або негативний ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години до відвідування музею;
- або довідка про одужання після COVID-19.

 

Адреса:
72312, Запорізька обл.,
м. Мелітополь,
вул. М. Грушевського, 18
Вартість вхідного квитка:

пільговий - 10-00 грн

повний - 30-00 грн

тел. 38(0619) 44-45-14
096-177-97-14

«Відродження борщівської сорочки»

6 квітня 2019 року в Мелітопольському міському краєзнавчому музеї відбулось справжнє свято. Свято незвичайне. Це свято вишиванки, на якому присутні мали змогу полинути в прекрасний світ народної вишивки, щоб дізнатися більше про наші традиції, культуру та історію, а також стати учасниками такої своєрідної подорожі в минуле завдяки Всеукраїнському вишивальному проекту «Відродження борщівської сорочки» !
Практично кожен житель України хоча б раз у житті чув про неймовірні борщівські вишиті сорочки. Загалом, борщівську вишивку можна охарактеризувати як сорочки з цільною, злегка об’ємною вишивкою, домінуючим кольором в якій є чорний, інші кольори використовують лише для обрамлення контурів орнаментів які вишиваються. Ці сорочки стали справжньою візитівкою свого регіону, а розповіді про їх красу та неповторність лунають по всьому світі.
Історія чорної борщівської сорочки давня. Науковий співробітник Мелітопольського міського краєзнавчого музею Оксана Беца розповіла декілька легенд, пов’язаних з виникненням борщівської сорочки. Завдяки людям, яким довірила свої таємниці борщівська вишиванка, сьогодні ми можемо милуватись і новими автентичними борщівськими сорочками. Так, одними з таких є Людмила та Олексій Покусінські, які кілька років поспіль досліджували колекцію сорочок у Борщівському краєзнавчому музеї, збирали матеріал по селах, і у 2012 році видали книгу “Борщівська народна сорочка”. Ця книга стала основою для Всеукраїнського проекту «Відродження борщівської сорочки», автором і куратором якого стала Майя Юркевич, упорядник схем – майстер художньої вишивки Вікторія Кривоніс. 24 вишивальниці з різних точок Тернопільщини, Київщини, Івано-Франківщини, Львівщини, Чернівеччини та інших областей України, а також із Австрії, долучились до проекту і відтворили 22 зразки борщівської вишивки. «Вишити - щоб відродити» - таке гасло Всеукраїнського проекту, до якого від сьогодні долучилась і Мелітопольщина! Борщівська вишивка знову ожила і розмила у часі й просторі кордони!
Ініціатором проведення виставки в рамках Всеукраїнського проекту «Відродження борщівської сорочки» в Мелітопольському міському краєзнавчому музеї стала народний майстер і надзвичайна людина (до речі, нашу землячка!) Юлія Можайська.
В такий прекрасний день не обійшлося без подарунків та приємних сюрпризів! Ансамбль бандуристів під керівництвом Постол Наталії Олексіївни подарував гостям музею душевно та проникливо виконані українську народну пісню «Ніч яка місячна» та «Польку Тавричанку» (муз. В. Соломки, сл. А. Дунаєва). Учні театрального відділення Дитячої школи мистецтв ВК ММР ЗО – Пєткова Васіліса, Денисова Анастасія, Щербакова Єлизавета, Пилипенко Дмитро, Корнєва Анна, Годяєв Михайло, Єгорова Дар`я, Скворцов Олексій –продекламували вірші "Вишиванка" та "Сорочка - оберіг". 
У всіх, хто завітав на відкриття виставки була унікальна нагода познайомитись з етнографом та колекціонером Майєю Ернст (м.Дніпро), яка не лише надала зі своєї колекції автентичні борщівські строї для доповнення виставки, а ще й поділилась таємницями борщівської сорочки під час авторської лекції! 
Фінальною родзинкою зустрічі став творчий майстер-клас з вишивки від народного майстра Юлії Можайської (м.Київ).
Про вишиванку можна говорити багато. Зараз у нас відроджується традиція одягати на свято вишиту сорочку, і не лише на свято. І це не мода, адже мода змінюється. Ми повинні пам’ятати, що народна вишивка – це мистецтво, яке постійно розвивається. Це величезне багатство, створене протягом віків тисячами безіменних талановитих народних майстринь. Наше завдання – не розгубити його, передати це живе диво наступним поколінням.

#Мелітопольськийміськийкраєзнавчиймузей #MLTmuseum#ВсеукраїнськийПроектВідродженняБорщівськоїСорочки#виставкавмузеї #вишивка