Мелітопольський міський краєзнавчий музей

УВАГА!!!

З 08.11.21 краєзнавчий музей продовжує свою роботу за звичайним графіком

Вт.-Нд., з 9.00 до 16.00.

Для того, аби відвідати музей, вам потрібні: 
 - або сертифікат щодо вакцинації від COVID-19;
 - або негативний ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години до відвідування музею;
- або довідка про одужання після COVID-19.

 

Адреса:
72312, Запорізька обл.,
м. Мелітополь,
вул. М. Грушевського, 18
Вартість вхідного квитка:

пільговий - 10-00 грн

повний - 30-00 грн

тел. 38(0619) 44-45-14
096-177-97-14

Серп український В-497

Сьогодні ми хочемо познайомити своїх читачів з експонатом знайомим практично кожному, навіть тим, хто до роботи на дачних ділянках і городах не має ніякого відношення. Цей предмет також є символом хліборобства. 
Серп - це знаряддя, яким зрізають злаки і трави, воно складається з закругленого леза, що звужується до кінця і короткої дерев'яної рукоятки. В музеї він експонується в залі «Наш край з XV століття до 1914 року» (КН 6817 МКМ – В 497). Вважається, що перший повноцінний серп був винайдений в Межиріччі.  
Стародавні люди вважали серп символом землеробства, а греки вважали, що таке пристосування як серп, було подарунком богині родючості Деметри.
Перші серпи виготовлялися з дерев'яною зігнутої палиці зі вставленими в неї гострими крем'яними лезами, сліди таких знарядь праці археологи знаходили на Близькому Сході, дослідження виявили їх поступове поширення по всьому світу разом з поширенням землеробства. Дерев'яна частина розщеплювалася, в тріщини вставлялися плоскі маленькі гострі відщепи, потім вся конструкція містилася в воду, деревина розбухала і затискала осколки кременю.
Таке знаряддя як серп стародавні люди винаходили для мирних цілей, але іноді він міг перетворитися на смертоносну зброю. Історикам відомі випадки, коли селяни піднімали повстання та їх головною зброєю ставав саме серп.

#MLTmuseum #Мелітопольськийміськийкраєзнавчиймузей #165Яворницький #фондиМКМ #знаминашаісторія #вересень2021 #MLTMuseumFromHome #MuseumFromHome