Мелітопольський міський краєзнавчий музей

УВАГА!!!

З 08.11.21 краєзнавчий музей продовжує свою роботу за звичайним графіком

Вт.-Нд., з 9.00 до 16.00.

Для того, аби відвідати музей, вам потрібні: 
 - або сертифікат щодо вакцинації від COVID-19;
 - або негативний ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години до відвідування музею;
- або довідка про одужання після COVID-19.

 

Адреса:
72312, Запорізька обл.,
м. Мелітополь,
вул. М. Грушевського, 18
Вартість вхідного квитка:

пільговий - 10-00 грн

повний - 30-00 грн

тел. 38(0619) 44-45-14
096-177-97-14

Ваза з колекції старожитностей XIX ст. Д.І. Яворницького

Мелітопольський міський краєзнавчий  музей продовжує знайомити відвідувачів з колекцію старожитностей XIX ст. Дмитра Івановича Яворницького, яка надійшла до фондів МКМ в 1952 році з Дніпропетровського історичного музею (зараз – Дніпропетровський національний історичний музей ім. Д.І. Яворницького).

В фондах музею серед предметів побуту зберігається ваза (МКМ-Р-504 КВ-6824) початку XX cтоліття. Експонат з широкою основою, високою широкою горловиною та розширеним вінцем, покритий темно-зеленою глазур’ю і прикрашений рослинним орнаментом.

  • На плокому дні є автограф майстра Василя Поросного: «підпис автора,  Опошня, Василій Поросний».
  • Селище Опішня, що на Полтавщині — один з найдавніших і найвизначніших осередків української кераміки. Високого розвитку гончарство Опішні досягло у XVIII—XIX століттях. Опішненська кераміка об'єкт нематеріальної культурної спадщини України. Ви­значними майстрами  данної кераміки в минулому були Остап Ночовник, Василь Поросний, Федір Чирвенко. 

Василь Поросний (1873 – 1942) був яскравою постаттю  українського гончарства того часу. Він був доволі заможним гончарем у Опішному, адже мав змогу наймати робітників для важкої праці. З 1927 р. працював у Москві. Василь Васильович навчався в Опішнянській земській гончарній майстерні в 1894 році (вважається учнем Ф.Чирвенка). Вироби збував головним чином на ярмарках Полтавської та інших губерній. За рік сума складала близько 900 рублів. Займався, окрім того, бджільництвом і землеробством. На одній з виставок отримав «похвальный лист и денежную награду в сумме 25 рублей за теракотовые изделия и глазированную посуду, за хорошую и полезную работу по выделке глазированной посуды». Роботи Поросного є в Музеї українського народного декоративного мистецтва у Києві, Українському центрі народної кераміки, Полтавському краєзнавчому музеї та Музеї етнографії народів СРСР у Санкт-Петербурзі.