Мелітопольський міський краєзнавчий музей

УВАГА!!!

З 08.11.21 краєзнавчий музей продовжує свою роботу за звичайним графіком

Вт.-Нд., з 9.00 до 16.00.

Для того, аби відвідати музей, вам потрібні: 
 - або сертифікат щодо вакцинації від COVID-19;
 - або негативний ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години до відвідування музею;
- або довідка про одужання після COVID-19.

 

Адреса:
72312, Запорізька обл.,
м. Мелітополь,
вул. М. Грушевського, 18
Вартість вхідного квитка:

пільговий - 10-00 грн

повний - 30-00 грн

тел. 38(0619) 44-45-14
096-177-97-14

Керамічна миска (МКМ-В-44 КВ-1985) середини XIX cтоліття

Музей продовжує ознайомлювати читачів із колекцію старожитностей XIX ст. Дмитра Івановича Яворницького, яка надійшла до фондів МКМ в 1952 році з Дніпропетровського історичного музею (зараз – Дніпропетровський національний історичний музей ім. Д.І. Яворницького).

В тематичному розділі «Наш край з XV століття до 1914 року» експозиції Мелітопольського міського краєзнавчого музею зберігається керамічна миска (МКМ-В-44 КВ-1985) середини XIX cтоліття.

  • З ХІХ століття вироби кожного району гончарного промислу починають набувати певних особливостей, що залежать від природних якостей матеріалів, технічного рівня виробництва, місцевих традицій тощо.
     

Експонат представляє собою глиняну глибоку миску, що покрита глазур’ю і прикрашена хвилястими лініями жовтого, зеленого та коричневого кольорів та малюнком квітки, що намальована на дні миски.

Кольори і фарби в традиційно-побутовій культурі українців відігравали надзвичайно важливу роль в їхньому житті та світогляді та мали свої символи.

  • Зелений колір є символ пробудження природи, вічної молодості, несе в собі задоволення та спокій. Зелена гама завжди несе невичерпні надії на злагоду, мир і спокій.
  • Жовтий колір є символ тепла, радощів і поваги, легкий у сприйнятті та зігріваючий. Це колір золота і стиглого колоса, через які він уособлює Сонячне світло.
  • Коричневий колір позначав матір-землю.

Такі кольори декорування керамічних виробів переважали саме на Полтавщині, тому імовірно припустити, що керамічна тарілка саме звідти.

Керамічні вироби виробляються з місцевої глини сірого кольору, яка після випалу набуває світло-коричневий тон. Гончарі Полтавщини виготовляли тонкостінні вироби з розписом до трьох кольорів. Полтавщину прославили своєю керамікою Опішня, Хомутець та Очеретня.

#MLTmuseum #Мелітопольськийміськийкраєзнавчиймузей #165Яворницький #фондиМКМ #знаминашаісторія #лютий2021 #MLTMuseumFromHome #MuseumFromHome