Мелітопольський міський краєзнавчий музей

УВАГА!!!

З 08.11.21 краєзнавчий музей продовжує свою роботу за звичайним графіком

Вт.-Нд., з 9.00 до 16.00.

Для того, аби відвідати музей, вам потрібні: 
 - або сертифікат щодо вакцинації від COVID-19;
 - або негативний ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години до відвідування музею;
- або довідка про одужання після COVID-19.

 

Адреса:
72312, Запорізька обл.,
м. Мелітополь,
вул. М. Грушевського, 18
Вартість вхідного квитка:

пільговий - 10-00 грн

повний - 30-00 грн

тел. 38(0619) 44-45-14
096-177-97-14

 Тарілка з назвою «Western Star» (Західна зірка)

Сьогодні ми  розповімо вам про  тарілку з надзвичайною назвою «Western Star» (Західна зірка) з фондової колекції нашого музею!

Англійська тарілка середини XIX століття з експозиційно-тематичного розділу «Інтер’єри житла другого половини XIX - початку XXстоліття» з колекції старожитностей XIX ст. Дмитра Івановича Яворницького.

Давайте детальніше її розглянемо!

Тарілка з зубчастим краєм і коричневим малюнком виконана за технологією трансферного друку. Центральний абстрактний квітковий мотив виділяється  хитромудрим декоративним обрамленням. Кордон смуг прокрутки з геометричними мотивами, між якими чергуються японські квіткові мотиви і неокласичні мотиви з великим листом аканта.  

  • Акант - греко-римський знак тріумфу і подолання життєвих випробувань, символом яких і є довгі потужні шипи цієї рослини.

Тарілка виготовлена компанією William Ridgway (&Co.) Великобританія

  • Власники компанії - сім'я Ріджуей була однією з важливих династій, що виробляють стаффордширську кераміку, з великою кількістю членів сім'ї і назвами компаній в період з 1790-х до кінця 20-го століття. У період їх розквіту в середині 19 століття було кілька різних гончарних майстерень, що належать різним гілкам сім'ї. Велика частина їх виробів була фаянсовою, але часто дуже якісною, але також вироблялися керамічні вироби і кістяний фарфор.

До речі, точно така ж тарілка (але синього кольору, фото 2) зберігається у відділі промислового дизайну і декоративного мистецтва в Національному музеї дизайну Купер-Г'юїт (Cooper–Hewitt, National Design Museum), що розташований у центрі м. Нью-ЙоркСША на Манхеттені та є невід'ємною частиною Смітсонівського інтитуту.