Мелітопольський міський краєзнавчий музей

УВАГА!!!

З 08.11.21 краєзнавчий музей продовжує свою роботу за звичайним графіком

Вт.-Нд., з 9.00 до 16.00.

Для того, аби відвідати музей, вам потрібні: 
 - або сертифікат щодо вакцинації від COVID-19;
 - або негативний ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години до відвідування музею;
- або довідка про одужання після COVID-19.

 

Адреса:
72312, Запорізька обл.,
м. Мелітополь,
вул. М. Грушевського, 18
Вартість вхідного квитка:

пільговий - 10-00 грн

повний - 30-00 грн

тел. 38(0619) 44-45-14
096-177-97-14

Рушник КН 3090 МКМ – В 158

 Починаючи від народження і до самої смерті, рушник супроводжував все життя українця.  Рушники є символом матеріальної культури, важливою складовою обрядів та ритуалів.  Вишивати рушники — давній український народний звичай. 
 В колекції старожитностей XIX століття Дмитра Івановича Яворницького  є рушник XIX століття, що вишитий червоними нитками. В музеї він експонується в залі «Наш край з XV століття до 1914 року» (КН 3090 МКМ – В 158).  
Візерунок на рушнику (центральний) дуже схожий на один із головних символів української вишивки - Дерево Життя. 
 Особливо часто він зустрічається на рушниках. Цей знак втілює в собі весь Космос і його прояви. У Дереві втілено уявлення людей про нескінченність Світу та Життя, що знаходяться поза межами простору і не підкоряються плину часу. Дерево Життя об'єднує минуле з теперішнім та майбутнім. 
 Древо Життя звичайно зображується у вишивках зростаючим з квіткового горщика - вазона. Цей елемент показує, що Дерево Роду виросло від гілочки - частки Світового Дерева Життя. Вазон символізує культуру, в якій вкорінювалося і розвивалося Древо Роду.  
Чимале значення в побудові символу Дерева Життя має семантика чисел. У більшості випадків кількість гілок Древа представлено непарним числом, оскільки Дерево вишивається симетричним, з однаковою кількістю гілок з двох сторін, і зверху є одна гілка для центральної квітки.  
 Стихію Вогня у вишивці представляє трикутник. Якщо трикутник зображений вершиною вгору, то він є знаком Духа, а якщо вниз - то це знак Матерії. Розташування цих двох трикутників один щодо одного визначає символіку елемента. Якщо трикутники з’єднуються вершинами, створюючи картинку, що нагадує пісочний годинник, то вони символізують Світ і Антисвіт. Точка дотику трикутників є місцем переходу цих світів один в одного. 
 Вишивка доповнюється безконечником, що вишивається по краю рушника. Зображені на ньому листя та плоди дуба, хмелю, винограду символізують чоловічий початок, квіти та  ягоди - жіночий. Основна вимога - безперервність орнаменту з кінця в кінець, щоб не переривалась життєва дорога молодят. Хвилеподібні лінії  оздоблення - рівновага і лад у житті.

#MLTmuseum #Мелітопольськийміськийкраєзнавчиймузей #165Яворницький #фондиМКМ #знаминашаісторія #листопад2021 #MLTMuseumFromHome #MuseumFromHome