Мелітопольський міський краєзнавчий музей

УВАГА!!!

З 08.11.21 краєзнавчий музей продовжує свою роботу за звичайним графіком

Вт.-Нд., з 9.00 до 16.00.

Для того, аби відвідати музей, вам потрібні: 
 - або сертифікат щодо вакцинації від COVID-19;
 - або негативний ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години до відвідування музею;
- або довідка про одужання після COVID-19.

 

Адреса:
72312, Запорізька обл.,
м. Мелітополь,
вул. М. Грушевського, 18
Вартість вхідного квитка:

пільговий - 10-00 грн

повний - 30-00 грн

тел. 38(0619) 44-45-14
096-177-97-14

Картеч (МКМ-ОР 219 КВ 6942)

Продовжуємо досліджувати експонати та дізнаватися нове разом з Мелітопольський міський краєзнавчий музей.
Сьогодні поговоримо про один із різновидів вражаючих елементів. В тематичному розділі «Наш край з XV століття до 1914 року» експозиції музею зберігається картеч (МКМ-ОР 219 КВ 6942)(пол. Kartecza kartacz, від італ. Cartoccio) - згорток, патрон.
Картеч – один з видів артилерійських снарядів, що застосовувалися для ураження живої сили супротивника готовими убійними елементами на близькій відстані.  
З ХVІ ст. застосовувалася картеч зі сферичними чавунними або свинцевими кулями, розташованими у металічному корпусі або картонній упаковці. У ХVІІ ст. з’явилася гарматна картеч, у якій кожна куля являла  собою  гранату  із запалювальною трубкою. Картечні снаряди використовуються і у сучасній армії. 
• Спочатку снаряд складався з купки дрібних каменів або шматків заліза, яка засипали в канал ствола поверх заряду і закріплювалася пижом. Потім, для запобігання псуванню стовбура, картеч стали попередньо засипати в мішечок. 
• У картечі не було ні розривного заряду, ні трубки займання; при пострілі з гармати в результаті тиску порохових газів оболонка розривалася і кулі вилітали з дула снопом. Картеч для гладкоствольних гармат складалася з чавунних куль; для нарізних знарядь для недопущення псування нарізів стовбура кулі відливалися зі свинцю, цинку або сплавів.
На початку XIX століття була винайдена шрапнель, яка з середини того ж століття в значній мірі витіснила картеч. У той же час, картеч зберігалася в боєкомплект ряду знарядь аж до Другої світової війни і далі, з метою самооборони розрахунків знаряддя від піхоти противника в ближньому бою.

#MLTmuseum #Мелітопольськийміськийкраєзнавчиймузей #165Яворницький #фондиМКМ #знаминашаісторія #березень2021 #MLTMuseumFromHome #MuseumFromHome