Мелітопольський міський краєзнавчий музей

УВАГА!!!

З 08.11.21 краєзнавчий музей продовжує свою роботу за звичайним графіком

Вт.-Нд., з 9.00 до 16.00.

Для того, аби відвідати музей, вам потрібні: 
 - або сертифікат щодо вакцинації від COVID-19;
 - або негативний ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години до відвідування музею;
- або довідка про одужання після COVID-19.

 

Адреса:
72312, Запорізька обл.,
м. Мелітополь,
вул. М. Грушевського, 18
Вартість вхідного квитка:

пільговий - 10-00 грн

повний - 30-00 грн

тел. 38(0619) 44-45-14
096-177-97-14

Керамічна мальована миска

Колекція старожитностей XIX ст. Дмитра Івановича Яворницького, яка надійшла до фондів МКМ в 1952 році з Дніпропетровського історичного музею (зараз – Дніпропетровський національний історичний музей ім. Д.І. Яворницького) продовжує дивувати своїх шанувальників та естетів. 
В тематичному розділі «Наш край з XV століття до 1914 року» експозиції Мелітопольського міського краєзнавчого музею зберігається ще одна керамічна мальована миска (МКМ-В-506 КВ-6826) середини XIX cтоліття. 
• До речі, експонат в музеї виставляється у миснику, що був яскравим композиційним елементом ансамблю традиційного українського житла. Це дерев'яна шафа для посуду, яка складалася з кількох поличок і підвішувалася в хаті біля дверей з протилежного боку від печі.
Малюнок на мисці більш складний ніж у попереднього експоната. Вінце відігнуте та потовщене по краю, має хвилясту лінію коричневого кольору. 
• Найбільш поширеними традиційними елементами декору є прямі та хвилясті лінії – "смужки», «кривульки», що здавна символізують землю і воду.
 На бортах рослинний орнамент, що дуже схожий на ангобний розпис. Даний розпис керамічних виробів з поєднанням коричневого, зеленого, жовтого кольорів завжди відзначається природністю й теплотою гами. Колористичне вирішення кераміки базується на використанні місцевих кольорових глин (Полтавщина).
На коричневому денці яскраво виділяється квітка з тією ж гамою кольорів, виявляючи тональний і живописний контрасти. 
• На думку дослідників, орнамент керамічного посуду – це своєрідна графічна система-оберіг, яка захищала вміст посуду від передачі негативної енергії людей із сильним біополем. Наприклад, керамічні миски, які ставилися в мисник для оздоби житла, були також і символами-захисниками.

#MLTmuseum #Мелітопольськийміськийкраєзнавчиймузей #165Яворницький #фондиМКМ #знаминашаісторія #лютий2021 #MLTMuseumFromHome #MuseumFromHom