Мелітопольський міський краєзнавчий музей

УВАГА!!!

З 08.11.21 краєзнавчий музей продовжує свою роботу за звичайним графіком

Вт.-Нд., з 9.00 до 16.00.

Для того, аби відвідати музей, вам потрібні: 
 - або сертифікат щодо вакцинації від COVID-19;
 - або негативний ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години до відвідування музею;
- або довідка про одужання після COVID-19.

 

Адреса:
72312, Запорізька обл.,
м. Мелітополь,
вул. М. Грушевського, 18
Вартість вхідного квитка:

пільговий - 10-00 грн

повний - 30-00 грн

тел. 38(0619) 44-45-14
096-177-97-14

Валик дерев’яний чотиригранний.Колекція Дмитра Яворницького в фондовому зібранні музею

«Колекція Дмитра Яворницького в фондовому зібранні Мелітопольського міського краєзнавчого музею»

Ім’я академіка Дмитра Івановича Яворницького сьогодні є одним з найвідоміших в Україні. Широкій громадськості він відомий передусім як видатний дослідник історії запорозького козацтва і фундатор дніпропетровського історичного музею. Вченого по праву вважають «енциклопедистом козаччини», неперевершеним збирачем пам’яток старовини. Широкий спектр наукових зацікавлень Дмитра Яворницького яскраво демонструє його творча спадщина, що нараховує понад 200 опублікованих праць з історії, археології, етнографії, фольклору, лексикографії, джерелознавства, археографії, архівної та музейної справи, спеціальних історичних дисциплін, а також художні твори (прозові й поетичні). Колекцію старожитностей XIX ст. Дмитро Іванович Яворницький збирав протягом всього свого життя і частина її (більше 50 предметів) надійшло до фондів МКМ в 1952 році з Дніпропетровського історичного музею (зараз – Дніпропетровський національний історичний музей ім. Д.І. Яворницького).

В тематичному розділі «Наш край з XV століття до 1914 року» експозиції Мелітопольського міського краєзнавчого музею серед предметів побуту можна побачити валик дерев’яний чотиригранний (МКМ-Р-268 КВ-3951), що використовувався під час прання. Датується ХІХ ст., виготовлений з дерева, ручна робота. Загальна довжина – 45,5 см. Частина ручки відбита, а сам валик покритий тріщинами від впливу часу на деревину.

 

#MLTmuseum #Мелітопольськийміськийкраєзнавчиймузей #165Яворницький #фондиМКМ #знаминашаісторія #листопад2020 #MLTMuseumFromHome #MuseumFromHome