Мелітопольський міський краєзнавчий музей

УВАГА!!!

З 08.11.21 краєзнавчий музей продовжує свою роботу за звичайним графіком

Вт.-Нд., з 9.00 до 16.00.

Для того, аби відвідати музей, вам потрібні: 
 - або сертифікат щодо вакцинації від COVID-19;
 - або негативний ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години до відвідування музею;
- або довідка про одужання після COVID-19.

 

Адреса:
72312, Запорізька обл.,
м. Мелітополь,
вул. М. Грушевського, 18
Вартість вхідного квитка:

пільговий - 10-00 грн

повний - 30-00 грн

тел. 38(0619) 44-45-14
096-177-97-14

26 жовтня у музеї відбулось відкриття виставки художніх робіт Олександра Фесюка «Грані творчості»,

26 жовтня 2019 року об 11.00 в Мелітопольському міському краєзнавчому музеї відбулось відкриття виставки художніх робіт Олександра Фесюка «Грані творчості», присвяченої 105-річчю від дня народження видатного мелітопольця.
При народженні Бог тричі поцілував Олександра Артемійовича Фесюка: він був УЧИТЕЛЕМ, ХУДОЖНИКОМ, ПОЕТОМ. Все з великої літери.
Фесюк Олександр Артемійович (26.10.1914 - 19.07.2001) - педагог, художник, поет,член Спілки письменників України. Почесний громадянин Мелітополя (22.09.1999 р.)
Народився 26 жовтня 1914 в Петрограді. У 1921 році родина переїхала в село Федорівка Мелітопольського району, а в 1925 році - в м. Мелітополь, де він і прожив більше сімдесяти років.
«Моє дитинство пройшло між двох воєн» - писав Олександр Фесюк в автобіографічній повісті.
У 1936 році вступив до Одеського художнього училища. Творчі плани молодого художника перервала війна. У 1941 році Олександр Фесюк пішов на фронт, а звістка про перемогу над Німеччиною застало його в Празі. У серпні 1945 року був направлений на Далекосхідний фронт - для участі в бойових діях проти Японії. Нагороджений орденом «Вітчизняної війни», медалями «За бойові заслуги», «За перемогу над Німеччиною», «За перемогу над Японією» та іншими. У жовтні 1945 року демобілізувався, в грудні повернувся до рідного Мелітополя.
Працював художником у садстанціі Інституту зрошуваного садівництва, потім учителем креслення і малювання в школах Мелітополя. Був головою художньої ради при архітекторові м. Мелітополь. Довгий час - 25 років - Олександр Артемійович керував студією образотворчого мистецтва в ПК ім. Т.Г. Шевченка, залишивши яскравий слід в пам'яті своїх учнів і колег
Його власні різножанрові роботи - пейзажі, натюрморти, портрети - регулярно виставлялися на міських, обласних та республіканських експозиціях. Картини Олександра Фесюка відомі не тільки українському глядачеві – деякі з картин зберігаються у приватних зарубіжних колекціях, зокрема в Японії, Данії, Іспанії, США, Фінляндії, Польщі. У 2000 році роботи Олександра Артемійовича витавлялись в картинних галереях Кракова.
Крім художнього таланту, природа щедро наділила його і літературним хистом. У віршах поета знаходиться органічне поєднання філософії і лірики, раціонального початку і чуттєвого. Друкуватися почав в 1961 році. Автор поетичних збірок «Перекличка» (1975, у співавторстві з А. Горевим), «Хмари» (1993), «Моя Луна» (1994), «Міра плати» (1995), «Гарячий цвет» (1995), «Яблоко согласия» (1997). Крім того, Олександр Фесюк з 1975 по 1997 рік вів літературний гурток в дитячій бібліотеці ім. А. Гайдара З 1985 по 1991 рік Олександр Артемійович керував міським літературним об'єднанням - і цей період, за оцінками багатьох, був одним з найбільш плідних в історії мелітопольського літоб'єднання, коли в різних альманахах публікувалося безліч творів мелітопольських авторів; видавалися авторські збірки. Поетичні здібності Олександра Артемовича були оцінені і в 1996 році обдарованого поета прийняли до Спілки письменників України.
Небайдужий був Олександр Артемович і до музики. У нього була прекрасна фонотека, він був пристрасним меломаном, сам вправлявся на багатьох музичних інструментах. Можливо, тому в його поезії була особлива мелодійність і гармонія. На вірші поета. Фесюка мелітопольськими композиторами написано кілька пісень.
Не стало Олександра Фесюка 19 липня 2001 року.
Був спекотний літній день, і його фарби так і просилися на полотно і в вірш:
Он не ушел – шаги лишь стали тише.
Сейчас опять знакомо скрипнет дверь,
И город вновь его стихи услышит,
И с выставки картин начнется день.
Н.Куценко

Пам'ять про різнобічно обдаровану людину Олександра Артемійовича Фесюка дбайливо зберігають його учні і люди, що стикалися з різними гранями його таланту.
Так, своїми спогадами про знайомство, заняття в студії, спілкування та, власне, самого Олександра Артемійовича поділився директор Дитячої художньої школи Рустем Абдурахманов. На важливості збереження та популяризації творчих надбань видатних мелітопольців наголосила директор Мелітопольського міського краєзнавчого музею Лєйла Ібрагімова. До 100-річчя від дня народження мелітопольський письменник Сергій Авдєєнко презентував книгу «Александр Фесюк. Старик с душой юноши». Одну з вулиць Мелітополя було перейменовано на вулицю Олександра Фесюка. Напередодні в експозиційній залі «Почесні громадяни Мелітополя» було відкрито тематичну виставку «Олександр Фесюк – вчитель, художник, поет».
Відкриття виставки підготувала та провела науковий співробітник Оксана Беца.

Цікавий факт: Австрійська інтернет-галерея "Борис Вілніцкі Файн Артс" виставила на розпродаж картини мелітопольського художника Олександра Фесюка. Це 32 невеликих (приблизно 40 х 50 см) пейзажу, виконаних олією на картоні в 1960-70-х рр. Середня вартість однієї роботи - 250-650 євро. У доданій короткій довідці про художника сказано, що він викладав в школі мистецтв в Мелітополі і виставлявся в Україні, Іспанії, Польщі. Яким шляхом картини потрапили в галерею, не повідомляється (інформація з відкритих джерел).