Мелітопольський міський краєзнавчий музей

УВАГА!!!

З 08.11.21 краєзнавчий музей продовжує свою роботу за звичайним графіком

Вт.-Нд., з 9.00 до 16.00.

Для того, аби відвідати музей, вам потрібні: 
 - або сертифікат щодо вакцинації від COVID-19;
 - або негативний ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години до відвідування музею;
- або довідка про одужання після COVID-19.

 

Адреса:
72312, Запорізька обл.,
м. Мелітополь,
вул. М. Грушевського, 18
Вартість вхідного квитка:

пільговий - 10-00 грн

повний - 30-00 грн

тел. 38(0619) 44-45-14
096-177-97-14

20.11 Презентації тематичної виставки «Забуттю не підлягає», присвяченої 86 роковинам

Великого Голоду – Голодомору – Геноциду в Україні 1932-1933 рр.

та вшанування пам’яті його жертв

23 листопада 2019 року – День пам’яті жертв Голодомору - цього дня Україна і весь демократичний світ вшановує пам'ять 7 мільйонів невинних жертв Великого голоду – геноциду української нації. В рамках  заходів до цієї трагічної дати, напередодні поминального дня, 20 листопада о 15:00  2019 р. у  Мелітопольському міському краєзнавчому музеї відкрили тематичну виставку «Забуттю не підлягає», присвячену 86 роковинам Голодомору - Геноциду 1932-1933 рр. в Україні.

З метою відновлення історичної справедливості та вшанування  пам’яті мільйонів співвітчизників, які стали жертвами Голодомору та його наслідків, у 2006 році було прийнято Закон України « Про Голодомор 1932-1933 років в Україні». Голодомор – це не смерть від голоду, а історична форма застосування терору голодом, тобто штучно організованого голоду в Україні. Він є геноцидом проти цивільного населення у мирний час. Тому маємо завжди використовувати визначення «Голодомор 1932 – 1933 рр. в Україні», тобто вид злочину, роки та місце його скоєння.

Тематична виставка «Забуттю не підлягає» складена  на основі серії плакатів, підготовленою Київською міською організацією Всеукраїнського товариства «Меморіал» ім. Василя Стуса, ідея – Роман Круцик.Вся серія складається з 53 плакатів, а в музейній експозиції 17 плакатів, де за хронологією розміщені незаперечні факти, документи та ілюстрацій, якірозкривають історичні передумови трьох голодоморів, які пережила Україна в 1921–23, 1932–33 і 1946–47 роках і висвітлюють події тоталітарного минулого України. Серія плакатів «Забуттю не підлягає. Хроніка» була передана до музею в 2003 р.

Крім плакатів, на виставці експонуються документи, фотографії, предмети побуту, рушники і знаряддя праці з фондової колекції Мелітопольського міського краєзнавчого музею.

Музейні предмети у вітринах експонуються за хронологією подій трьох голодоморів:

1921-23 рр. – документи: мандат на право користуватися зброєю, транспортом та телеграфом; постанова про надання допомоги голодуючим; довідка про передачу трьохденного пайка голодуючим; продовольчікартки на хліб і продукти харчування на 1921 рік; фотографії та печатка.1932-33 роки висвітлюються фотографіями осіб, які зазнали репресії: родина Мотрі Кириченкозазнала велике горе – помер її молодший син Миколка, про страждання Мотрі та жителів Мелітопольщини  можна прочитати в книзі «Неоголошена війна» - автор-упорядник Валерій Тимофеєв, перший дослідник цієї теми в нашому краї; Іларіон Курило-Кримчак – викладач технікуму і директор Мелітопольського краєвого музею у 1929-1935 рр., у 1935 р. його було відсторонено від посади за критику радянської влади та осудження голоду 1932-33 рр.; на фото свій урожай оглядають робітники племгоспу «Аккермень»; фото корови Мрії, яка давала рекордні надої молока та її теля «Васильок» поруч з дояркою Марією Нюнькіною; цікавий документ – матрикуля (заліковна книжка) – для відвідувачів зробили копію матрикулі, яка надає можливість побачити кому вона належала та в якому навчальному  закладі студент отримував знання. 1946-47 рр.: фотографії - робітники і вихованці дитячого прийомника;мітинг на станції Мелітополь, присвячений відправці зерна державі; продовольчі картки на хліб та інші продукти харчування; почесна грамотаза активну участь у соціалістичному змаганні на честь

30-річчя жовтня.На виставці демонструється навчальний фільм «Голодомор: пам’ять невмируща», створеного  у 2016 році Канадським  Музеєм  Прав  Людини  (Вінніпег, Канада)  у  співпраці  з Національним  музеєм  «Меморіал  жертв Голодомору»  (Київ, Україна). Сюжетна лінія фільму зосереджується на міжнародній пресі, яка публікувала інформацію про Голодомор. Центральним напрямком є боротьба мас-медіа: Уолтера Дюранті, який симпатизував політиці Сталіна та заперечував факт масового вбивства українців в 1930 роках, і журналістів Гарета Джонса та Малькома Маггеріджа, які намагалися донести правду.

            Музейні предмети – 76 одиниць зберіганн - я належали тим поколінням наших земляків, які зазнали багато горя та страждань, відбудовували  наше місто, вчилися, створювали родини і народжували дітей  – тільки  ті, хто вижив після трьох Голодоморів! З фотографій на нас вони дивляться та немов кажуть: «Згадайте нас, бо ми колись жили…»

Наш моральний обов’язок вшановувати пам'ять жертв Голодомору та переказувати історію Геноциду українців кожному новому поколінню  і вона ЗАБУТТЮ НЕ ПІДЛЯГАЄ!

 Тематичну виставку «Забуттю не підлягає» підготували співробітники музею.