Мелітопольський міський краєзнавчий музей

УВАГА!!!

З 08.11.21 краєзнавчий музей продовжує свою роботу за звичайним графіком

Вт.-Нд., з 9.00 до 16.00.

Для того, аби відвідати музей, вам потрібні: 
 - або сертифікат щодо вакцинації від COVID-19;
 - або негативний ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години до відвідування музею;
- або довідка про одужання після COVID-19.

 

Адреса:
72312, Запорізька обл.,
м. Мелітополь,
вул. М. Грушевського, 18
Вартість вхідного квитка:

пільговий - 10-00 грн

повний - 30-00 грн

тел. 38(0619) 44-45-14
096-177-97-14

22.11 Вечір пам’яті «Щоб пам’ятали…», присвяченого 86 роковинам

23 листопада 2019 року – День пам’яті жертв Голодомору - цього дня Україна і весь демократичний світ вшановує пам'ять 7 мільйонів невинних жертв Великого голоду – геноциду української нації. В рамках заходів до цієї трагічної дати, напередодні поминального дня, 22листопада о 10:00 2019 р. у Мелітопольському міському краєзнавчому музеї для учнів 1-2 курсів Мелітопольського коледжу ТДАТУ ім. Дмитра Моторного відбувся вечір пам’яті «Щоб пам’ятали…», присвяченого 86 роковинам Голодомору 1932-1933 рр. в Україні.
Мета заходу:відзначаючи 86 роковини Голодомору 1932 – 1933 рр. – геноциду українського народу, особливу увагу звернути на набуття учнями конкретно-історичних знань та осмисленню обставин виникнення, перебігу та наслідків сталінської політики творення голоду.
З метою відновлення історичної справедливості та вшанування пам’яті мільйонів співвітчизників, які стали жертвами Голодомору та його наслідків, у 2006 році було прийнято Закон України «Про Голодомор 1932-1933 років в Україні». Голодомор – це не смерть від голоду, а історична форма застосування терору голодом, тобто штучно організованого голоду в Україні. Він є геноцидом проти цивільного населення у мирний час. Тому маємо завжди використовувати визначення «Голодомор 1932 – 1933 рр. в Україні», тобто вид злочину, роки та місце його скоєння.
В 1932-1933 роках на нашійземлірадянськавладаорганізувала Голодомор, вилучивши, експортувавши та просто знищившипродуктихарчування. Органидержавноївлади, військові загони, міліціяфізичнозаблокуваламільйониукраїнцівв межах охопленоїГолодомтериторії і прирекла на смерть. Керівництво СРСР та нечесніжурналістизробилимасовевбивство в Україні «невидимим» для світу. Мільйонижінок, чоловіків і дітей померли в жорстоких муках… Смерть мільйонівніде не булазафіксована… Мільйони не булипоховані, як того вимагає культура і елементарналюдяність…
Учасники заходу побачили навчальний фільм «Голодомор: пам’ять невмируща», створеного у 2016 році Канадським Музеєм Прав Людини (Вінніпег, Канада) у співпраці з Національним музеєм «Меморіал жертв Голодомору» (Київ, Україна). Сюжетна лінія фільму зосереджується на міжнародній пресі, яка публікувала інформацію про Голодомор. Центральним напрямком є боротьба мас-медіа: УолтераДюранті, який симпатизував політиці Сталіна та заперечував факт масового вбивства українців в 1930–х роках, і журналістів ГаретаДжонса та МалкомаМаггеріджа, які намагалися донести правду.
Організатори вечора-пам’яті акцентували також увагу присутніх на тому, що першим дослідником цієї теми в нашому краї, був саме науковий співробітник ММКМ Валерій Тимофеєв. Підсумком вивчення теми Голодомору на Мелітопольщині став вихід в 1993 р. (до 60-річчя Голодомору в Україні) книги «Неоголошена війна». Гонорар цієї книги В.М. Тимофеєв передав на пам’ятний Хрест в с. Костянтинівка Мелітопольського району.
Також, учні та вчителі відвідали тематичну виставку «Забуттю не підлягає», яка відкрилася 20 листопада 2019 р. в експозиційній залі третього поверху ММКМ.Тематична виставка «Забуттю не підлягає» складена на основі серії плакатів, підготовленою Київською міською організацією Всеукраїнського товариства «Меморіал» ім. В.Стуса. Вся серія складається з 53 плакатів, а в музейній експозиції 17 плакатів, де за хронологією розміщені незаперечні факти, документи та ілюстрацій, якірозкривають історичні передумови 3-х голодоморів, які пережила Україна в 1921–23, 1932–33 і 1946–47 роках і висвітлюють події тоталітарного минулого України. Крім плакатів, на виставці експонуються документи, фотографії, предмети побуту, рушники і знаряддя праці з фондової колекції Мелітопольського міського краєзнавчого музею.
Музейні предмети – 76 одиниць зберігання, належали тим поколінням наших земляків, які зазнали багато горя та страждань, відбудовували наше місто, вчилися, створювали родини і народжували дітей – тільки ті, хто вижив після трьох Голодоморів! З фотографій на нас вони дивляться та немов кажуть: «Згадайте нас, бо ми колись жили…»
Наш моральнийобов’язоквшановуватипам'ять жертв Голодомору та переказуватиісторіюГеноцидуукраїнців кожному новому поколінню - ЩОБ ПАМ’ЯТАЛИівона ЗАБУТТЮ НЕ ПІДЛЯГАЄ!
Вечір пам'яті підготувала та провела Шевченко-Чепелєва Т.Т.