Мелітопольський міський краєзнавчий музей

УВАГА!!!

З 08.11.21 краєзнавчий музей продовжує свою роботу за звичайним графіком

Вт.-Нд., з 9.00 до 16.00.

Для того, аби відвідати музей, вам потрібні: 
 - або сертифікат щодо вакцинації від COVID-19;
 - або негативний ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години до відвідування музею;
- або довідка про одужання після COVID-19.

 

Адреса:
72312, Запорізька обл.,
м. Мелітополь,
вул. М. Грушевського, 18
Вартість вхідного квитка:

пільговий - 10-00 грн

повний - 30-00 грн

тел. 38(0619) 44-45-14
096-177-97-14

27 листопада презентація книги «Історико-культурні, археологічні і природні пам'ятки Меліто-польського району»

27 листопада о 10 00 в мелітопольському міському краєзнавчому музеї відбулась презентація книги, що вже має власну історію. З 2009 по 2016 рік на базі районного методоб'єднання учителів історії та правознавства здійснювався колективний проект шкіл Мелітопольського РВО зі створення краєзнавчої збірки «Історико-культурні, археологічні і природні пам'ятки Мелітопольського району».

У березні 2016 р. збірка побачила світ у вигляді книжки завдяки гранту, що виділив на потреби авторського колективу відомий в районі підприємець директор ПП «Раса» Анатолій Олександрович Раков. Через декілька місяців книга була перевидана вдруге.

У 2019 році той самий спонсор – А.О. Раков запропонував перевидати книгу ще раз. Авторський колектив вирішив скористатися нагодою і продовжити проект, підготувавши 3-тє видання – виправлене й доповнене.

Проект здійснювався в умовах доброзичливої підтримки з боку керівництва Мелітопольського райвідділу освіти – тодішньої завідуючої райвідділу освіти Безбородих Т.М. та завідуючої районним методкабінетом Карташової М.Є. - та директора ММКМ Ібрагімової Л.Р. Методист РМК М.І. Назаренкодопомогла скоординувати зусилля авторів. Безпосередню роботу з обробки та систематизації матеріалів, що поступили зі шкіл, здійснював автор проекту Чухраєнко О.А., якому допомагала творча група (редакційна колегія) у складі Ландарь О.О., Панкової О.В., Хавер Н.П. Кожен з них відповідав за певний напрямок – північ району, схід, південь, захід. Учитель інформатики Романенко Р.Ю. створив новий макет обкладинки.

У проекті були задіяні вчителі історії, або вчителі, що цікавляться краєзнавством, керівники гуртків позашкільних закладів, бібліотекарі та мелітопольські краєзнавці. До своєї роботи вони залучали як співавторів або помічників учнів, колег, представників сільської громади. Описанню підлягали такі об'єкти (що збереглися і не збереглися): братські могили, архітектурні споруди, археологічні пам'ятки, музеї, об'єкти природно-заповідного фонду тощо.

У подальших планах творчої групи проекту передбачається створення електронного альбому на вищевказану тему. Можлива й розробка факультативного навчального курсу з однойменною назвою.

 В цілому, робота над проектом завершилася успіхом. В ній взяли участь 60 авторів, із них 37 учителів, представників 25 шкіл району, 1 учитель – представник міських шкіл та 16 учнів-активістів краєзнавчих гуртків та вихованців Малої академії наук. Описані 123 пам’ятки, що знаходяться на території 26 сіл Мелітопольського району.

Презентацію підготував науковий співробітник ММКМ Чухраєнко О.А.