Мелітопольський міський краєзнавчий музей

УВАГА!!!

З 08.11.21 краєзнавчий музей продовжує свою роботу за звичайним графіком

Вт.-Нд., з 9.00 до 16.00.

Для того, аби відвідати музей, вам потрібні: 
 - або сертифікат щодо вакцинації від COVID-19;
 - або негативний ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години до відвідування музею;
- або довідка про одужання після COVID-19.

 

Адреса:
72312, Запорізька обл.,
м. Мелітополь,
вул. М. Грушевського, 18
Вартість вхідного квитка:

пільговий - 10-00 грн

повний - 30-00 грн

тел. 38(0619) 44-45-14
096-177-97-14

19 грудня презентація книги Олега Гончаренка «Вертались запорожці з-за Дунаю…».

19 грудня 2019 року о 12.00 в Мелітопольському міському краєзнавчому музеї відбулась презентація книги Олега Гончаренка «Вертались запорожці з-за Дунаю…».
В Мелітопольському краєзнавчому музеї пройшла зустріч, яка поєднала в собі долю народу і долю родини, історію і краєзнавство, патріотизм і літературне слово, адже вона була присвячена презентації нового видання поета, прозаїка, публіциста, перекладача, краєзнавця, громадського діяча, волонтера, автор понад 30 книг, Лауреата багатьох Всеукраїнських та Міжнародних літературних премій, Члена Національної спілки письменників України, Члена Національної спілки журналістів України, члена Міжнародної літературно-мистецької Академії України та Румунської Міжнародної Академії міжкультурних взаємозв'язків при фундації Пауля Полідора, члена Асоціації українських письменників, члена Міжнародного клубу Абая, Почесного члена товариства казахстанців «Бірлік», Почесного громадянина міста Мелітополь Олега Миколайовича Гончаренка - «Вертались запорожці з-за Дунаю…»! Сама Доля, мабуть, визначила Олегові Миколайовичу стати автором цього видання, адже з 22 січня 2018 року за видатні особисті заслуги перед Українським козацтвом у справі захисту незалежності, територіальної цілісності, обороноздатності, безпеки України, а також у справі військово-патріотичного виховання молоді він удостоєний козацького військового звання Генерал-хорунжий Чорноморського Козацького війська Українського Козацтва! 
В анотації до видання сказано, що книга «Вертались запорожці з-за Дунаю» є науково-популярною краєзнавчою роботою – спробою осягнення та пояснення історичного факту довготривалої (протягом двох століть!) української міграції в обидва боки від легендарного Дунаю. Але головне завдання автора – додавши власні набутки копіткої пошукової праці, спробувати узагальнити та структурувати відомості і дані, вже раніше оприлюднені різними авторами стосовно репатріації задунайців в Україну з Добруджі та з Бессарабії, визначити і означити села ними засновані, а найголовніше, повернути їхнім нащадкам пам'ять про славних предків...
Знаково, що книжка про історію має свою історію! 10 листопада 2019 року в Центральній дитячій бібліотеці «Мальвіна» відбулася урочиста церемонія нагородження переможців Конкурсу літературно-художніх і краєзнавчих праць місцевих авторів. Ініціатором і організатором конкурсу є відділ культури Мелітопольської міської ради Запорізької області з метою підтримки творчості місцевих авторів та популяризації книги в житті громади. Перше місце в номінації «Краєзнавча література» посів Олег Гончаренко, представивши на Конкурс краєзнавче видання «Вертались запорожці з-за Дунаю…». З вітальним словом від імені журі Конкурсу до учасників заходу звернулася кандидат філологічних наук, доцент Наталія Василівна Зайдлер. 
Своїми спогадами і в книзі і на презентації поділились краєзнавець, колишній бібліотекар села Новокостянтинівка Ольга Іванівна Чернишова з «народною» версією історії села Новокостянтинівка (Тубал): Заєзжай (Безкоровайна) Діна Григорівна, вчитель української мови загальноосвітньої школи № 8 м. Мелітополь, відмінник освіти, ділиться спогадами про село, в якому вона народилася - Нельгівку (першоназва Михайлівка), це нині Приморський р-н Запорізької області. Павлина Туменко (Сивун), українська поетеса, лауреат премії ім. П. Куліша, розповіла, що один з її предків, Телега Андрій, приїхав із Бессарабії на волах у Таврійські степи й поселився на місці мого рідного села Володимирівка Приазовського району Запорізької області. На той час це був ногайський аул Альшин Бан. Про «задунайськість» Ново-Олексіївки розповів Володимир Миколайович Кардашов, професор кафедри дизайну Київського інституту реклами, доктор філософії, академік МКА, та ще й зробив музичний подарунок – акапельно виконав пісню «Повій, вітре, на Вкраїну»! Провідний художник Мелітопольського краєзнавчого музею Світлана Володимирівна Кулішова розповіла, що її предки по матусі – вихідці з села Новокостянтинівки Приазовського району Запорізької області, з родини першопоселенців, поверненців з-за Дунаю Александрових. Маминим дідом був Родіон Дмитрович Александров, а бабусею Марія Бесарабенко (походитла з родини сербів, що переїхали в село вже пізніше – в кінці ХІХ століття. Українська поетеса Любов ШЕМЕТ з с.м.т. Михайлівка Запорізької області історію свого роду переповіла зі слів дідуся - Коноваленка Петра Климовича, який народився і все життя прожив в Тубалі, їхні предки переселилися саме з-за Дунаю. В родині зберігалися українські традиції, звичаї і гордість, що вони нащадки козацького роду.
Про своє родове коріння в селі Іванівка розповів сам автор, поділився спогадами про поїздку на Сиваш.
Привітати Олега Миколайовича з виходом нової книги завітало багато друзів, колег по письменству та краєзнавству! З вітальним словом виступила голова Запорізької обласної організації Національної спілки краєзнавців України Олена Володимирівна Денисенко, яка серед багатьох інших подарунків вручила найголовніший – посвідчення члена ЗОО НСКУ! Від мелітопольських краєзнавців автора привітав член правління ГО «Спілка краєзнавців Мелітопольщини» Скляров Роман Вікторович. Багато теплих слів та подарунків передали заступник голови Запорізької обласної організації Національної спілки письменників України Стадніченко Ольга Олександрівна, завідувачка відділу краєзнавства Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки Паливода Тетяна Миколаївна, завідувач відділу історії Національного заповідника «Хортиця» Мірущенко Олександр Павлович, декан філологічного факультету МДПУ ім. Б.Хмельницького Коноваленко Тетяна Василівна, Почесний громадянин Мелітополя Міневер Ідрисова! 
А завершити зустріч ведуча заходу Оксана Беца запропонувала піснею, яку багато хто вважає народною - піснею Семена Климовського, козака з Харкiвського полку, у виконанні гурту "Хорея Козацька" з XVIII сторіччя, - «Їхав козак за Дунай…»!