Мелітопольський міський краєзнавчий музей

УВАГА!!!

З 08.11.21 краєзнавчий музей продовжує свою роботу за звичайним графіком

Вт.-Нд., з 9.00 до 16.00.

Для того, аби відвідати музей, вам потрібні: 
 - або сертифікат щодо вакцинації від COVID-19;
 - або негативний ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години до відвідування музею;
- або довідка про одужання після COVID-19.

 

Адреса:
72312, Запорізька обл.,
м. Мелітополь,
вул. М. Грушевського, 18
Вартість вхідного квитка:

пільговий - 10-00 грн

повний - 30-00 грн

тел. 38(0619) 44-45-14
096-177-97-14

3 січня виставка «Історія Мелітополя у поштових листівках»

 3 січня 2020 року об 11.00 в Мелітопольському міському краєзнавчому музеї  відкрилася тематична виставка «Історія Мелітополя у поштових листівках».

На виставці експонується 37 поштових листівок із зображенням історичних споруд на вулицях Мелітополя поч. ХХ ст. з фондів Мелітопольського міського краєзнавчого музею.

Упродовж останнього десятиліття увагу дослідників привертає порівняно молода, але важлива галузь історичних знань - філокартія історична, що вивчає історію, походження, розповсюдження, різноманітність, час і місце видання, особливості поліграфічного виконання поштових листівок. Коли тільки з'явилася листівка, її називали «відкритим листом», оскільки вона не була призначена для відправки в конверті (так званий «закритий лист»), також її називали поштівкою, карткою, відкриткою. «Відкритий лист» на той час виглядав так: на цупкому прямокутному аркуші паперу, що містить зазвичай адресу, поштову марку та зображення з одного боку і текст повідомлення з іншого.

Завдячуючи колекціонерам і небайдужим людям, у фонди музею на протязі 50-90-х рр. минулого століття були передані видові поштові листівки з зображенням будівель, які і сьогодні зберегли своє функціональне призначення та мають історичне минуле. 

Першу листівку передав у 1958 р. Манілов Михайло Григорович (був організатором спорту в Мелітополі) з зображенням Азовсько-Донського банку по Воронцовській вулиці, і сьогодні в цій споруді знаходиться банківська установа – казначейство по вул. Грушевського. Мелітопольський краєзнавець Микола Володимирович Мохов передав до фондів ММКМ 13 поштових листівок, на яких відвідувачі музею впізнають будівлі сучасного Мелітополя. Фондовою колекцію «відкритих листів» поповнив співробітник музею Воловнік Семен Вєніамінович, а сьогодні – краєзнавець,

головний редактор науково-популярного видання «Мелитопольский краеведческий журнал». Житель м. Бердянськ Горєв Микола Степанович у 1967 р. до фондів ММКМ передав 8 поштових листівок, на яких відображені будівлі на вулицях Гетьманській - в минулому Бульварній вулиці, Університетській  - в минулому Маріїнська тощо. Але є листівки, які теж передав до фондової колекції Горєв М.С., на яких зображено Міський сад, де з задоволенням відпочивали містяни і гості Мелітополя в минулому, а сьогодні на місці саду – оздоровчий центр Моторного заводу, стадіон по вул. Олександра Невського. Також, на виставці експонуються листівки колекціонерів з Харкова, Хмельницького.

Кожна листівка – це не тільки історія Мелітополя, а ще – там, де є текст зі зверненням до іншої особи, це сповідь, прохання  та почуття, які відчували жінки і чоловіки 100 років тому. Але сучасні особи відчувають теж саме, тільки сьогодні інші засоби спілкування…

Починаючи з 1890-х рр., поштові листівки в Україні стали елементом міської субкультури і були важливим каналом комунікацій між людьми і складали величезний потік візуальної інформації.

            На відкриття виставки завітали представники ЗМІ- журналістки газет «МВ» Чмутова Вікторія та «Главной газеты» Лобода Юлія, співробітники історико -архітектурного музею-заповідника «Садиба Попова» (м. Василівка), краєзнавці Мелітополя та відвідувачі музею. Виставка продовжиться до 14 квітня 2020 р.

Презентацію виставки підготувала співробітник ММКМ  Шевченко-Чепелєва Тетяна.