Мелітопольський міський краєзнавчий музей

УВАГА!!!

З 08.11.21 краєзнавчий музей продовжує свою роботу за звичайним графіком

Вт.-Нд., з 9.00 до 16.00.

Для того, аби відвідати музей, вам потрібні: 
 - або сертифікат щодо вакцинації від COVID-19;
 - або негативний ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години до відвідування музею;
- або довідка про одужання після COVID-19.

 

Адреса:
72312, Запорізька обл.,
м. Мелітополь,
вул. М. Грушевського, 18
Вартість вхідного квитка:

пільговий - 10-00 грн

повний - 30-00 грн

тел. 38(0619) 44-45-14
096-177-97-14

7 лютого презентація «Мелітопольського краєзнавчого журналу»

Вийшов друком №14 «Мелітопольського краєзнавчого журналу», науково-популярного видання «Спілки краєзнавців Мелітопольщини» і 7 лютого о 14.00 в Меліто-польському міському краєзнавчому музеї відбулася його презентація.

Журнал відкриває стаття про Заслуженого діяча культури Л. Ю. Шермейстера. Авторові, С. І. Авдєєнку вдалося розкрити невідомі сторінки життя цієї непересічної особисті. Незвичною була доля іншого мелітопольця – О.Г. Рудченка, який став… каскадером. Зі сторінко статті А. А. Федоренко та Г. Я. Голованової постає цей майстер верхової їзди, котрий дублював акторів у багатьох відомих кінофільмах та ще й виступав як цирковий наїзник. Добірку статей про земляків доповнює й стаття В.М. Тимофієва про Н.Й. Волкову, зусиллями якої у повоєнні часи відновлювались фонди Мелітопольського краєзнавчого музею, яка брала безпосередню участь у розкопках Мелітопольського золотого кургану.

Археологія стала темою статтю Н.П. Хавер про курган царських скіфів в Шульго-вці. Розкопаний ще 130 років тому, він збагатив археологічну науку цікавими знахідками.

Традиційно журнал приділяє увагу пізнавальним мандрам краєзнавці по нашому регіону. Цього разу вони діляться враженням про відвідування заказників «Троїцька бал-ка» та «Молочний лиман», народне свято у Тихонівці, огляд численних пам’яток Геніче-ська, Арабатської Стрілки та Бердянська. Продовжуючи тему, бердянський краєзнавець Є.С. Денісов розповідає про графа М.С. Воронцова, масштабна діяльність якого на посаді губернатора заклала основи процвітання Таврійського краю.

Спогади В.Г. Макропуло відтворюють події сповненої протиріч історії 1990-х. Він розповідає, які непередбачувані складнощі треба було подолати, щоб збудувати у ПТУ-24 сучасний спорткомплекс, кращим в системі профтехосвіти України.

Журнал докладно розповідає про один з народів, який колись населяв наші терени – про ногайців. Зі статей О.М. та Т.О. Олексєєвих і М.В. та Ф.М. Крилових можна дізна-тися про поселення ногайців на р. Молочній, про їх звичаї, побут, важливі події, пов’язані з цими останніми кочівниками наших степів.

Цікаву сторінку Великої Вітчизняної війни розгортає перед читачами Т. Г. Саяпіна. У Мелітополі жив єдиний в Україні ветеран радянсько-французького полку «Нормандія-Неман». Базуючись на його спогадах і його ж особистому архіві, стаття розповідає про те, як непросто налагоджувалися взаємини бійців – представників двох таких різних держав і народів. Завдяки декількарічним пошукам, О. О. Баранову вдалося знайти нові факти про драматичні події перших днів війни, життя в евакуації.

Історію «Побутмашу» - заводу, який зник просто на очах теперішніх мелітопольців – дослідив В.В. Скакун. Відгукуючись на статтю про поклади природного газу на Приа-зов’ї, О. М. Олексєєв розповів про довоєнні спроби створення трактора та автомобіля, двигуни яких працювали на газі.

Краєзнавець з Херсонщини, Ю. В. Безух, вивчаючи історію однієї громадської бу-дівлі у Нижніх Сірогозах, зробив справжнє відкриття – будівлю проектував один з найві-доміших радянських архітекторів, знаний у всьому світі.

Завершує випуск огляд краєзнавчої літератури минулого року, підготовлений С. Я. Хлопотовим.

Отже в журналі вміщено 17 статей і 134 чорно-білі й кольорові ілюстрацій. Серед 17 авторів – аматори-краєзнавці і люди із вченими ступенями, журналісти, педагоги. Троє з них виступають у журналі вперше.

Почато збирання матеріалів для № 15. Журнал запрошує нових авторів. Контакти з редактором: voseve@yahoo.com.