Мелітопольський міський краєзнавчий музей

УВАГА!!!

З 08.11.21 краєзнавчий музей продовжує свою роботу за звичайним графіком

Вт.-Нд., з 9.00 до 16.00.

Для того, аби відвідати музей, вам потрібні: 
 - або сертифікат щодо вакцинації від COVID-19;
 - або негативний ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години до відвідування музею;
- або довідка про одужання після COVID-19.

 

Адреса:
72312, Запорізька обл.,
м. Мелітополь,
вул. М. Грушевського, 18
Вартість вхідного квитка:

пільговий - 10-00 грн

повний - 30-00 грн

тел. 38(0619) 44-45-14
096-177-97-14

Музейники на Open Space

Музейники на Open Space
«Якою має бути міська програма з розвитку
громадянської та професійної освіти дорослих, щоб кожен міг брати активну участь в житті та розвитку Мелітополя:
наповнення, фахівці, гроші, стейкхолдери»

17 - 18 вересня 2020 року Громадська спілка «Соціальне підприємство «Центр освіти дорослих «Перший» в рамках реалізації проєкту «Розробка Комплексної міської програми розвитку освіти дорослих в Мелітополі із застосуванням принципів партисипації та інструментів гейміфікації» організувала проведення центрального заходу проєкту Open Space (відкритий простір) на тему «Якою має бути міська програма з розвитку громадянської та професійної освіти дорослих, щоб кожен міг брати активну участь в житті та розвитку Мелітополя: наповнення, фахівці, гроші, стейкхолдери».
Метою заходу став збір пропозицій та досвіду учасників, розгляд та вивчення питання з різних боків та розробка найкращих рішень та рекомендацій до Комплексної міської програми розвитку освіти дорослих в Мелітополі на 2021-2022 рр.. До участі у заході було запрошено широке коло представників різних цільових категорій населення: менеджери та активісти громадських організацій, представники профільних державних установ та органів місцевого самоврядування, закладів освіти, які працюють з дорослими, менеджери закладів культури, підприємці, представники активної молоді та експерти з освіти дорослих та розвитку громад – загалом більше 40 осіб. Також в роботі прийняли участь і співробітники Мелітопольського міського краєзнавчого музею.
Захід передбачав роботу дискусій, а також обмін практичним досвідом та напрацювання рішень для підвищення ефективності взаємодії представників бізнесу, закладів освіти, соціальної сфери, культури, органів місцевого самоврядування, громадськості та ЗМІ. Для фасилітації заходу організатори запросили досвідченого фахівця з виправлення організаційних помилок, співавтора гри «Світ Громад», партнера Open Space Works Cooperative Тараса Тимчука, який має величезний досвід використання та просування інновацій в якості їх творця та практичного виконавця.
Завданнями відкритого простору було поділитися досвідом реалізації ініціатив та проектів у сфері освіти дорослих у громаді Мелітополя; обговорити формат реалізації комплексної міської Програми з громадянської та професійної освіти дорослих та внести власні пропозиції в проєкт Програми. Як результат - учасники змогли обговорити 18 проблемних питань і згенерувати конкретні проєкти в сфері освіти дорослих.
Питання, які було обговорено під час майстерні, висувалися безпосередньо під час роботи відкритого простору самими учасниками, виходячи з їх власного досвіду та зважаючи на їх бачення актуальних для громади та себе особисто проблем у розвитку освіти дорослих в Мелітополі. Жваві дискусії та активне обговорення протягом двох днів роботи було над такими темами: «Освіта дорослих доступними мовами для національних меншин», «Фінансова грамотність», «Освіта дорослих має бути безкоштовною? Чи частково... чи повністю оплачуваною?», «Усвідомлений крок до самореалізації та перекваліфікації», «Створення центру для мешканців у віці 50+», «Актуальні освітні послуги для молоді», «Усвідомлене, відповідальне батьківство», «Залучення (розширення) цільової аудиторії», «Освіта людей з інвалідністю», «Медіація», «Яка має бути підтримка існуючих програм», «Психологічна грамотність», «Психологія сім’ї», «Як донести цінність освіти дорослих для широкого кола населення, в тому числі до влади», «Ділова українська мова (етичні особливості, спілкування медперсоналу)».

Другий день роботи було присвячено розробці та плануванню конкретних проєктів, які мають стати практичним наповненням програми. Учасниками було ініційовано та опрацьовано 7 проєктів з такими робочими назвами: «Центр 50+»; «Освітня програма «Сімейна взаємодія», «СПОРТ + ТОРТ», «Екологічна освіта населення. Сортування сміття», «Фінансова грамотність», «Вебінар «Освіта дорослих вашої громади», «Фірмове блюдо Мелітополя». Ці проєкти було обговорено, створено плани з їх реалізації, намічено потенційних членів проєктних команд. Варто відзначити активну роботу всіх учасників заходу над не одним проєктом, оскільки формат заходу передбачав вільну участь у роботі будь-якої з проєктних команд, тож учасники мали змогу обрати роботу не лише над тим проєктом, який відповідає їх професійному профілю, а також долучитися до опрацювання тих тематик та проєктів, які їх цікавлять як особистість.
В результаті дводенної роботи учасники змогли переконатися у дієвості такого нового формату для групових обговорень та планування майбутнього як відкритий простір; мали змогу обмінятися практичним досвідом, навчитися один в одного, та налагодити нові зв’язки, які можуть бути корисними в їх роботі. Представники ініціативної групи Центру освіти дорослих «Перший» по-іншому поглянули на програмні напрямки роботи, стратегію просування концепції освіти впродовж життя та отримали емоційний поштовх для своєї подальшої роботи.
Наступний крок в реалізації проєкту з розробки Комплексної міської програми розвитку освіти дорослих в Мелітополі заплановано на 7 жовтня – проведення Круглого столу з обговорення напрацьованого проєкту Програми із залученням профільних структур органів місцевого самоврядування та Мелітопольської міської ради, активних учасників розробки Програми, експертів національного рівня та профільних громадських організацій.
Ініціатори проєкту впевнені, що такий інноваційний формат роботи над розробкою комплексної міської програми із широким залученням всіх зацікавлених сторін стане першою та успішною практикою на рівні нашої держави, і в подальшому може слугувати прикладом для впровадження подібних кампаній в інших українських містах, в тому числі серед міст-членів Української мережі міст, що навчаються.

Захід проводиться в рамках проєкту «Розробка Комплексної міської програми розвитку освіти дорослих в Мелітополі із застосуванням принципів партисипації та інструментів гейміфікації» впроваджується громадською спілкою «Соціальне підприємство «Центр освіти дорослих «Перший» за програмою малих грантів, яка адмініструється ІСАР Єднання в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують тринадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.