Мелітопольський міський краєзнавчий музей

УВАГА!!!

З 08.11.21 краєзнавчий музей продовжує свою роботу за звичайним графіком

Вт.-Нд., з 9.00 до 16.00.

Для того, аби відвідати музей, вам потрібні: 
 - або сертифікат щодо вакцинації від COVID-19;
 - або негативний ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години до відвідування музею;
- або довідка про одужання після COVID-19.

 

Адреса:
72312, Запорізька обл.,
м. Мелітополь,
вул. М. Грушевського, 18
Вартість вхідного квитка:

пільговий - 10-00 грн

повний - 30-00 грн

тел. 38(0619) 44-45-14
096-177-97-14

100 років більшовицького наступу проти генерала Врангеля (28 жовтня — 17 листопада) і остаточного припинення існування Української Народної Республіки на території України

100 років тому назад, 17-листопада 1920 р., війська барона Врангеля під натиском Червоної армії покинули Крим. Було придушено останнє велике вогнище спротиву більшовицькому режиму на території України.

Петро Миколайович Врангель, командувач білогвардійською Руською армією, був неоднозначною особистістю. Та все ж варто сказати декілька добрих слів про нього як про полководця і політика. Він відійшов від старої білогвардійської традиції «тащить и нє пущать», що стосувалося незалежності інших народів колишньої Російської  імперії, зокрема, українського. Уряд Врангеля вів непрості переговори з різними українськими політичними силами і пропонував  проекти майбутнього державного устрою, що грунтувалися на федеративних засадах і «спільності інтересів». 26 жовтня після тривалих роздумів Врангель все ж таки визнав незалежність Української Народної Республіки і уряд отамана Петлюри, який мав правити країною до скликання Українських установчих зборів.

Влітку-восени 1920  року П.М. Врангель провів блискучу військову операцію проти червоних у Північній Таврії. 11-го червня (за іншими даними, навіть раніше - ввечері 9-го) Мелітополь зайняла біла Донська козача дивізія. Мелітополь став військовою столицею Білої армії в Північній Таврії. З 22 червня по 18 липня у Мелітополі розташовувалася ставка Врангеля. Сам він декілька разів приїжджав до Мелітополя і зі штабом жив у поїзді.

Є згадки, що тут розташовувався штаб 1-ї армії, а з 15-го жовтня штаб 2-ї армії ген. Абрамова (командира Донського корпусу). У червні в будинку П.Є. Чернікова (зараз музей) базувалося управління начальника гарнізону та коменданта міста. У місті діяв Політвідділ Північної Таврії, видавалися газети «Южний голос» і «Голос фронту».

Розвиваючи успіх, 19 вересня білогвардійці зайняли Оріхів та Олександрівськ, а 23 вересня взяли важливий залізничний вузол Синельникове. 29 вересня вони вже були на межі Донбасу.

Та незабаром відбулися драматичні зміни на Західному фронті, де боротьбу з більшовиками вели українсько-польські війська. 12 жовтня у Ризі було укладене перемир'я між польською та радянською стороною. Залишки армії УНР були інтерновані на території Польщі. Фактично це був кінець Української Народної еспубліки. І Врангеля теж…

Підтягнувши резерви з польського кордону і домігшись 4-5 кратного переваги, командувач Південного фронту червоних М.В. Фрунзе перейшов у наступ. 30 жовтня кіннота 13-ї армії увірвалася в Мелітополь. Але деякі історики наполягають, що першими в Мелітополь вступили махновці. Білі почали відступ на Крим. Так була перегорнута ще одна яскрава сторінка в історії нашого краю.