Мелітопольський міський краєзнавчий музей

УВАГА!!!

З 08.11.21 краєзнавчий музей продовжує свою роботу за звичайним графіком

Вт.-Нд., з 9.00 до 16.00.

Для того, аби відвідати музей, вам потрібні: 
 - або сертифікат щодо вакцинації від COVID-19;
 - або негативний ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години до відвідування музею;
- або довідка про одужання після COVID-19.

 

Адреса:
72312, Запорізька обл.,
м. Мелітополь,
вул. М. Грушевського, 18
Вартість вхідного квитка:

пільговий - 10-00 грн

повний - 30-00 грн

тел. 38(0619) 44-45-14
096-177-97-14

Віртуальний дайджест «Забути неможливо уроки пам’яті людської» до Міжнародного дня визволення в’язнів нацистських концтаборів

11 квітня - Міжнародний день визволення в'язнів нацистських концтаборів, на  честь події, яка мала місце 11 квітня 1945 року, коли в'язні концтабору у Бухенвальді почали інтернаціональне повстання проти гітлерівців.

11 квітня 1945 року - Міжнародний день визволення в'язнів нацистських концтаборів. Саме 11 квітня 1945 року американські війська увійшли на територію найбільшого табору – Бухенвальда. Після цього хвиля звільнень досягла й інших концтаборів, список їх чималенький:

  • На території Німеччини - Галле, Бухенвальд, Котбус, Дюссельдорф, Шлібен, Равенсбрюк, Есе, Шпремберг;
  • Австрії - Маутхаузен, Амштеттен;
  • Франції - Нансі, Реймс, Мюлуз;
  • Польщі - Майданек, Красник, Радом, Освенцим, Пшемисль;
  • Литви - Дімітравас, Алітус, Каунас;
  • Чехословаччини - Кунта-гора, Натрію, Глинсько;
  • Естонії - Піркуль, Пярну, Клоога;
  • Білорусі - Мінськ, Барановичі;
  • Латвії - Рига.

І це далеко не повний список всіх концентраційних таборів, що були побудовані фашистською Німеччиною в довоєнні і воєнні роки. Здається, так давно це було. Але тільки не для тих, хто пройшов крізь жахіття нацистських катівень.

За весь час війни за статистикою в полоні концентраційних таборів опинилося приблизно чотири з половиною мільйона радянських громадян. В основному це були мирні жителі з окупованих територій.

Це лихо не обійшло і наш з Вами рідний край. Мелітопольці також потрапили в пекельний полон фашистських концтаборів. А саме Крохмальов Г.А., Водкін В.В. ,Зінченко І.В. Турко І.А., Міненок М.О., Філонова П.О., Ханіна Є.О.

Ми пишаємось тим, що пам’ятний День 11 квітня вся Україна відзначає на Державному рівні і ми всі разом, в містах і селах України покладемо квіти до пам’ятників закатованим в’язням і всім загиблим в ті далекі роки Другої Світової війни.

На жаль, усе менше серед нас ветеранів, які вижили після тортур фашистських концтаборів, та пам'ять про них живе у наших серцях і душах.