Мелітопольський міський краєзнавчий музей

УВАГА!!!

З 08.11.21 краєзнавчий музей продовжує свою роботу за звичайним графіком

Вт.-Нд., з 9.00 до 16.00.

Для того, аби відвідати музей, вам потрібні: 
 - або сертифікат щодо вакцинації від COVID-19;
 - або негативний ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години до відвідування музею;
- або довідка про одужання після COVID-19.

 

Адреса:
72312, Запорізька обл.,
м. Мелітополь,
вул. М. Грушевського, 18
Вартість вхідного квитка:

пільговий - 10-00 грн

повний - 30-00 грн

тел. 38(0619) 44-45-14
096-177-97-14

«Старе місто» Мелітополя

Будівля військкомату. Зазвичай відома як дім санітарного лікаря Дуброва. Але копітке вивчення джерел дає підстави стверджувати,  що спочатку домоволодіння належало мелітопольському  «вченому  рабину» А. Каменському. Швидше за все лікар з сім’єю знімав у цьому домі квартиру, а пізніше, можливо, викупив усю будівлю.

У 1885 р. Давид Янкелевич Дубров закінчив Харківський університет і поступив на службу санітарним лікарем у м. Мелітополь, і у цій якості був членом міської управи. Пізніше став завідувачем міської санітарної станції. При цьому працював ще й у єврейській лікарні і, навіть очолював у свій час стаціонар цієї лікарні. За радянської влади його медична кар'єра тривала недовго.

У 1926 р. ця будівля стала банківською - за цією адресою розташовувався приватний «непманський» банк - Кустарно-ремісниче кооперативне ... товариство «Праця-Кредит». Головою правління був А.Д. Нікіфіров, а його заступником колишній провізор Г.М.  Райх.

Ще один цікавий факт про цей будинок відкрився нещодавно. До війни  у будинку розміщувалася початкова школа № 20. Завідуючою школою була Віра Земцева. Відомо, що у роки окупації вона рятувала євреїв від знищення. У 2001 році меморіал «Яд  Вашем» удостоїв Віру Земцеву і її дочку Аллу Земцеву-Єсипенко звання Праведник народів світу.