Мелітопольський міський краєзнавчий музей

УВАГА!!!

З 08.11.21 краєзнавчий музей продовжує свою роботу за звичайним графіком

Вт.-Нд., з 9.00 до 16.00.

Для того, аби відвідати музей, вам потрібні: 
 - або сертифікат щодо вакцинації від COVID-19;
 - або негативний ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години до відвідування музею;
- або довідка про одужання після COVID-19.

 

Адреса:
72312, Запорізька обл.,
м. Мелітополь,
вул. М. Грушевського, 18
Вартість вхідного квитка:

пільговий - 10-00 грн

повний - 30-00 грн

тел. 38(0619) 44-45-14
096-177-97-14

Інформаційний дайджест до річниці з початку формування Української повстанської армії (1942)

Цьогоріч виповнюється 79 років із часу створення Української Повстанської Армії. Вона була організована 14 жовтня 1942 року за рішенням політичного проводу ОУН для захисту мирного населення України від знущань німецької окупаційної і радянської влади. Головнокомандуючим УПА з 1943 р. по 1950 р. був Роман Шухевич (псевдонім Тарас Чупринка). У збройних підрозділах УПА згуртувалися понад сто тисяч українців. За участь у повстанському русі чи його підтримку каральними органами СРСР було репресовано понад півмільйона людей.

УПА тісно співпрацювала з підпільною організованою мережею ОУН, отримуючи від них необхідну інформацію.

 

На Мелітопольщині не було, так би мовити, «регулярних» загонів УПА, але активно діяло підпілля її політичної організації - ОУН. 25 жовтня 1941 р. до нашого міста відправилася одна із похідних груп ОУН цієї організації. Керівником групи був Михайло Вінтонів («Михась»). До складу групи входили Микола Сливка («Буревій»), Іван Молодій («Сошенко») та Володимир Шалько («Володимир»).

До квітня 1942 р. оунівське підпілля Мелітопольської округи було структуризовано і вийшло на новий рівень - було створено Мелітопольський міський та окружний проводи. Окружний провід очолив інженер Леонід Сухіно - Фоменко («Кривонос»), який працював на Мелітопольському горілчаному заводі. Згідно з рішенням обласного проводу, під юрисдикцію Мелітопольського окружного проводу (окрім самого Мелітополя й району) потрапили Веселівський, Приазовський та Якимівський райони.

 

Одним із активних діячів ОУНівського підпілля був уродженець Мелітопольщини, краєзнавець-патріот Іларіон Курило Кримчак. Двічі – в 1929-1935 і 1942-1943 рр. – займав посаду директора нашого музею. Саме він допоміг прибулим з Західної України націоналістам облаштувати легальне перебування в районі, постійно допомагав морально й матеріально. Іларіон Курило-Кримчак у себе вдома переховував друкарську машинку мелітопольської ОУН, на якій, окрім фальшивих документів, друкувалися й деякі підпільні листівки та відозви. Після війни радянським військовим трибуналом був засуджений до вищої міри покарання.