Мелітопольський міський краєзнавчий музей

УВАГА!!!

З 08.11.21 краєзнавчий музей продовжує свою роботу за звичайним графіком

Вт.-Нд., з 9.00 до 16.00.

Для того, аби відвідати музей, вам потрібні: 
 - або сертифікат щодо вакцинації від COVID-19;
 - або негативний ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години до відвідування музею;
- або довідка про одужання після COVID-19.

 

Адреса:
72312, Запорізька обл.,
м. Мелітополь,
вул. М. Грушевського, 18
Вартість вхідного квитка:

пільговий - 10-00 грн

повний - 30-00 грн

тел. 38(0619) 44-45-14
096-177-97-14

1 грудня 1991 року відбувся Всеукраїнський референдум

1 грудня 1991 року відбувся Всеукраїнський референдум – загальнонаціональний референдум на території колишньої УРСР щодо проголошення незалежності України.

На референдум було винесено одне питання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?». Текст Акту проголошення незалежності України, ухвалений Верховною Радою 24 серпня 1991 року, було наведено у виборчому бюлетені.

Акт проголошення незалежності України було підтримано в усіх 27 адміністративних регіонах України: 24 області, 1 автономна республіка, та 2 міста зі спеціальним статусом.

Громадяни України висловились на підтримку незалежності. У референдумі взяли участь 31 891 742 особи – 84,18 % населення України. З них 28 804 071 особа (90,32 %) проголосувала «За».

В Мелітополі проголосували 90268 виборців, 79524 підтримали Акт проголошення незалежності України – 88,1% проти 9,4% .

Практично одразу після оприлюднення результатів референдуму, у грудні 1991 року 74 держави світу визнали суверенітет України.

Вивчайте історію рідного краю разом з нами, дотримуйтесь всіх карантинних обмежень – і ми обов’язково ще не раз зустрінемось в Мелітопольському міському краєзнавчому музеї!

1 грудня 1991 року відбулися перші вибори Президента України, в один день із Всеукраїнським референдумом на підтвердження Акта проголошення незалежності України.

Президентська кампанія 1991 року офіційно розпочалася 1 вересня. Відповідно до Закону «Про вибори Президента України» Президент обирався на п’ятирічний термін, віковий ценз – не молодше 35 років, ценз осілості в Україні – не менше 10 років та інше. Цікавою особливістю перших та двох наступних президентських виборів, які відбулись відповідно у 1994 та 1999 рр., була відсутність грошової застави. Реєстрація кандидата відбувалась після збору 100 тис. підписів громадян України на його підтримку, які були зібрані за зразком підписного листа, затвердженого ЦВК.

Правом висунення претендентів у кандидати в Президенти скористалося 12 політичних партій, громадських об’єднань і рухів, 97 трудових колективів. Водночас близько 100 громадян України подали заяви до ЦВК про самовисунення на найвищу державну посаду. Серед самовисуванців майже третину складали пенсіонери й непрацюючі (з них – одна жінка). Претендентами в кандидати у Президенти стали 16 народних депутатів УРСР, 5 народних депутатів СРСР, 2 керівники Верховної Ради України (Голова Верховної Ради Леонід Кравчук і заступник Голови – Володимир Гриньов), 5 керівників постійних комісій Верховної Ради, 10 робітників, 3 колгоспники. Відповідно до інформації у статті в газеті «Голос України» за 27 жовтня 1991 року, приблизно 15% претендентів у кандидати вже переступили 60-річну вікову межу.

Після розгляду документів ЦВК зареєструвала кандидатами в Президенти сімох осіб. Вже напередодні голосування Олександр Ткаченко зняв свою кандидатуру на користь Леоніда Кравчука. Тому хоча в бюлетені і лишилося сім прізвищ, участь у виборах 1991 року взяли шість кандидатів: В’ячеслав Чорновіл (Народний рух України), Левко Лук’яненко (Республіканська партія України), Леопольд Табурянський (Народна партія України), а також самовисуванці: Леонід Кравчук, Володимир Гриньов та Ігор Юхновський.

Основними претендентами на крісло глави держави були Леонід Кравчук і В’ячеслав Чорновіл. Фаворитом вважався Голова Верховної Ради Л.М. Кравчук, котрий запропонував програму із п'яти Д – «Державність. Демократія. Добробут. Духовність. Довіра». В результаті за Кравчука проголосували 61,6% виборців. Він переміг у всіх регіонах, крім Львівської, Івано-Франківської й Тернопільської областей, де населення більше симпатизувало Чорноволу.

На вибори прийшли понад 84 відсотки українців.

Вивчайте історію разом з нами, дотримуйтесь всіх карантинних обмежень – і ми обов’язково ще не раз зустрінемось в Мелітопольському міському краєзнавчому музеї!

За матеріалами Громадянської мережі ОПОРА, аналітичного порталу СЛОВО І ДІЛО та Руху ЧЕСНО

 

#MLTmuseum #Мелітопольськийміськийкраєзнавчиймузей #Всеукраїнськийреферендум #1грудня #Знами_нашаісторія #управління_культури_та_молоді #Мелітополь #САМЕТУТ #грудень2021