Мелітопольський міський краєзнавчий музей

УВАГА!!!

З 08.11.21 краєзнавчий музей продовжує свою роботу за звичайним графіком

Вт.-Нд., з 9.00 до 16.00.

Для того, аби відвідати музей, вам потрібні: 
 - або сертифікат щодо вакцинації від COVID-19;
 - або негативний ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години до відвідування музею;
- або довідка про одужання після COVID-19.

 

Адреса:
72312, Запорізька обл.,
м. Мелітополь,
вул. М. Грушевського, 18
Вартість вхідного квитка:

пільговий - 10-00 грн

повний - 30-00 грн

тел. 38(0619) 44-45-14
096-177-97-14

Пам’ятна медаль з нагоди 500-ліття книги Юрія Дрогобича (КН-39772 МКМ-Худ. гр.-440)

#ВідкритіфондиМКМ

7 лютого 1483 року в Римі Юрій Дрогобич видав латинською мовою книгу «Прогностична оцінка поточного 1483 року», що є першою відомою на сьогодні друкованою книгою українського автора.

ДОНАТ-КОТЕРМАК Юрій Михайлович (Юрій Дрогобич, Юрій Котермак, Георгій з Русі, Юрій зі Львова, Джорджо да Леополі) (близько 1450 року, Дрогобич – 4 лютого 1494 року, Краків) – видатний вчений епохи Відродження, енциклопедист, освітній та культурний діяч, фахівець в галузі астрономії, математик, перший український доктор медицини та філософії, поет. Ректор університету Болоньї, представник раннього гуманізму. Юрій Дрогобич представляв Україну в західноєвропейських вчених колах. Його наукові твори були відомі в Італії, Франції, Угорщини, Німеччини. Серед учнів Юрія Дрогобича – великий польський астроном Н. Копернік.

У фондовому зібрання Мелітопольського міського краєзнавчого музею зберігається бронзова пам’ятна медаль з нагоди 500-ліття книги Юрія Дрогобича «Прогностична оцінка поточного 1483 року…» (КН-39772 МКМ-Худ. гр.-440) , яку 26 грудня 1996 року передав автор проєкту медалі ЖОЛУДЬ Олександр Семенович (06.05.1955 р., м. Запоріжжя) – український художник член Національної спілки художників України (1993), кераміст, скульптор.

Відзнака «500 років з дня виходу в світ першої книги українського автора» – пам'ятна медаль, виготовлена у 1983 році в Україні з ініціативи Львівського обласного відділення Товариства охорони пам'яток історії та культури з нагоди 500-ліття виданої 7 лютого 1483 року в Римі книги Юрія Котермака (Дрогобича) «Прогностична оцінка поточного 1483 року» (Iudicium pronosticon Anni M.cccc.lxxxiii), яка є першою відомою друкованою книгою українського автора. У цій книзі було поміщено відомості з географії, астрономії, метеорології, а також зроблено спробу визначити, в межах яких географічних довгот розташовані міста Вільнюс, Дрогобич, Львів тощо. Крім того, міститься ряд астрологічних прогнозів, що відповідало стилю того часу.

Безпосереднім ініціатором підготовки і випуску медалі був історик Кудин Ігор Андрійович, що на той час обіймав посаду 1-го заступника Львівського обласного відділення Товариства охорони пам'яток історії та культури. Пам'ятною відзнакою були нагороджені як відомі, так і молоді талановиті діячі науки та культури України, зокрема Ярослав Ісаєвич, Любомир Сеник, Лариса Скорик, Богдан Якимович, Володимир Білецький та ін.

На лицевому боці медалі барельєфне зображення Юрія Дрогобича і напис випуклими літерами 4х4 мм: «Юрій Дрогобич 1450-1494» . На звороті в центрі випуклими літерами 8×8 мм і 5×5 мм напис: «500 ПРОГНОСТИК» 1483-1983. По колу випуклими літерами 3×3 мм напис: «Перша друкована книга українського автора».

Тираж медалі становив близько 100 примірників у бронзі, 1000 примірників з алюмінієвого стопу.

Зі спогадів Олександра Семеновича Жолудя 1983 р.: «У нас на 3-му курсі ЛДІПДМ на скульптурі було завдання “Медаль”, я перед цим виконав дві моделі, одна була присвячена Ярославові Мудрому, а інша Маркіянові Шашкевичу (“Руська Трійця”). Образ Шашкевича Дмитрові Петровичу Крвавичу сподобався і він запропонував мені її відлити у бронзі, що я й зробив. Потім Крвавич мене познайомив з Кудіним на той час головою Товариства охорони пам'яток історії та культури, який і запропонував мені виготовити модель медалі “До 500-річчя першої друкованої книги українського автора “Прогностик””. Коли вже була відлита партія медалей, у Товаристві відбулася зустріч: Теодозія Бриж принесла світлини погруддя Юрія Дрогобича (Котермака), яке було вже виготовлено в м'якому матеріялі, я приніс серію медалей, а Іван Марчук тоді привіз з Тернополя живописний портрет Дрогобича. Тоді я й познайомився з Марчуком, бо з Теодозією ми були знайомі раніше, також з ініціятиви шановного професора Крвавича! Тоді я і довідався, що у Києві вже замовили сувенірні медалі, а коли Кудін подарував мені десяток, то я був розчарований з того, що я стільки працював над образом, а на цій “люмінці” образ Дрогобича був геть спотворений, зате реверс був чітко відчеканений шрифтова частина, яка після відливки у бронзі не так чітко читалася.»

(Джерело: Богдан Якимович, «Світлий образ видатного українця: до історії пам'ятної медалі Юрія Котермака-Дрогобича та подій «навколо медальних»»)

#MLTmuseum #Мелітопольськийміськийкраєзнавчиймузей #ЮрійДрогобич #ВидатніособистостіУкраїни #Прогностик #памятнамедаль #ОлександрЖолудь #фондиМКМ #НСХУ #музейнапрограма #Знами_нашаісторія #museumofUkraine #National_Union_of_Artists_Ukraine #помузеям #краєзнавчиймузей #музейвдеталях #відкритіфонди #музеїУкраїни #управління_культури_та_молоді #освіта_Mlt #Мелітополь #САМЕТУТ #лютий2022