Мелітопольський міський краєзнавчий музей

УВАГА!!!

З 08.11.21 краєзнавчий музей продовжує свою роботу за звичайним графіком

Вт.-Нд., з 9.00 до 16.00.

Для того, аби відвідати музей, вам потрібні: 
 - або сертифікат щодо вакцинації від COVID-19;
 - або негативний ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години до відвідування музею;
- або довідка про одужання після COVID-19.

 

Адреса:
72312, Запорізька обл.,
м. Мелітополь,
вул. М. Грушевського, 18
Вартість вхідного квитка:

пільговий - 10-00 грн

повний - 30-00 грн

тел. 38(0619) 44-45-14
096-177-97-14

#ВідРеставраціїДоЕкспозиції Свідоцтво (КН-25435 Д-3632) Дроздова Миколи

Шановні друзі! Цією публікацією #ВідРеставраціїДоЕкспозиції ми на даний час закінчуємо розповідь про музейні предмети, які протягом 2012-2021 рр. було реставровано завдяки плідній співпраці відділу фондів ММКМ та Харківської філії Національний науково-дослідний реставраційний центр України. Вашій увазі пропонуємо ще один документ з низки освітніх свідоцтв.

Свідоцтво (КН-25435 Д-3632) про успішне закінчення Мелітопольського 2-го міського парафіяльного початкового училища Мелітопольського повіту Таврійської губернії 21 серпня 1916 р. отримав Дроздов Микола, 1904 р. н., православний. Слід зазначити, що 1916 рік – це третій рік Першої світової війни - глобального збройного конфлікту, в якому брало участь 38 держав із населенням 1,5 млрд. мешканців, що розвивався перш за все в Європі з 28 липня 1914 до 11 листопада 1918 року. Свідоцтво, видане Миколі Дроздову, оформлено ілюстраціями, що мали на меті показати єднання суспільства заради перемоги. У центрі верхнього бордюру зображені у медальйонах портрети імператора Миколи ІІ та цесаревича Олексія, зліва – алегорична жіноча постать з мечем та щитом, на якому написано «Усе для війни, усе для перемоги» (саме цей напис у роки Другої світової було дещо перефразовано: «Усе для фронту, усе для перемоги!»). Нижній бордюр оформлено зображенням робітника, солдата та селянина, що символізує об’єднання всіх верств суспільства під час війни (насправді, у жодній з воюючих армій у Першій світовій війні не було такого числа дезертирів, як у російській, оскільки селяни, з яких на 90 % складалася армія (в більшості з неписьменних або малограмотних), не розуміли, за що їм воювати); ілюстраціями, на яких бачимо внесок учнів у справу допомоги війську: виробництво ними снарядів, участь у польових роботах. Правий бордюр вінчає зображення імператриці з доньками в одязі сестер милосердя, нижче – палата лазарету для поранених бійців у Маріїнському палаці та малюнок, на якому селяни читають лист з позицій.

Свідоцтво, передане до музею 1983 р., складалося з чотирьох фрагментів, папір мав жолоблення та численні розриви, плями, частково було втрачено текст. Реставраційні заходи проводилися художником-реставратором графічних творів та документальних пам’яток ІІІ категорії Позняк І.І. Програма реставрації передбачала закріплення печатки та тексту, хімічну обробку плям, підклеювання розривів та доповнення втрат основи, дублювання, пресування та тонування.

Мелітопольський краєзнавчий музей продовжує плідну співпрацю з Харківською філією ННДРЦУ. Так, нині на реставрації знаходиться друга частина диптиха О. Тишлера «Вила» та елементи кінської збруї VІІ ст. до н.е. - бляшка та кільце у вигляді спіралі.

#MLTmuseum #Мелітопольськийміськийкраєзнавчиймузей #визначнідати #дайджест #музейнапрограма #Знами_нашаісторія #museumofUkraine #помузеям #краєзнавчиймузей #музеїУкраїни #управління_культури_та_молоді #Мелітополь #САМЕТ #лютий2022 #MLTMuseumFromHome #MuseumFromHome