Мелітопольський міський краєзнавчий музей

УВАГА!!!

З 08.11.21 краєзнавчий музей продовжує свою роботу за звичайним графіком

Вт.-Нд., з 9.00 до 16.00.

Для того, аби відвідати музей, вам потрібні: 
 - або сертифікат щодо вакцинації від COVID-19;
 - або негативний ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години до відвідування музею;
- або довідка про одужання після COVID-19.

 

Адреса:
72312, Запорізька обл.,
м. Мелітополь,
вул. М. Грушевського, 18
Вартість вхідного квитка:

пільговий - 10-00 грн

повний - 30-00 грн

тел. 38(0619) 44-45-14
096-177-97-14

Дайджест-імпреза «ВИДАТНІ ОСОБИСТОСТІ МЕЛІТОПОЛЯ» КУПЕРМАН Віктор Соломонович

Дайджест-імпреза «ВИДАТНІ ОСОБИСТОСТІ МЕЛІТОПОЛЯ»

КУПЕРМАН Віктор Соломонович (1922-2006) - журналіст, кореспондент міськрайонних газет «Южная заря» та «Серп и Молот».

Віктор Соломонович Куперман народився 30 січня 1922 року в селі Містечко Петроверовка Жовтневого району Одеської області.

Середню освіту здобув у Вінниці. Там же був призваний до армії. Учасник Другої світової війни. Перше уявлення про роботу журналіста одержав на фронті, на передовій, повзком на животі, супроводжуючи репортера на об’єкти. І хоча сам того разу нічого не писав, цю «школу» запам’ятав на все життя. Перемогу сержант Куперман зустрів на болгарській землі.

Після демобілізації Віктор Соломонович закінчив Одеський державний учительський інститут за спеціальністю «російська мова і література». Трудовий шлях розпочав інспектором у відділі народної освіти Івано-Франківської області, потім був призначений завідувачем відділу. Саме там він вперше написав статті і замітки на шкільні теми до районної газети. У 1955 році був направлений на освоєння цілинних земель в Ленінський район Північно-Казахстанської області. Працював учителем, директором середньої школи, відповідальним секретарем редакції районної газети.

У 1962 році сім’я переїхала в Мелітополь, і Віктор Куперман професії «журналіст» вже не змінював. Працював в редакції міськрайонної газети «Южная заря», а потім, до самого виходу на пенсію в 1982 році, – в міськрайонній газеті «Серп і молот» (тепер – «Новий день»).

Віктор Соломонович був її кореспондентом, завідував відділом, обіймав посаду відповідального секретаря. Відомий як автор серійних документальних нарисів з історії міста. Дві такі серії, написані в співавторстві з Миколою Володимировичем Моховим, згодом були видані у вигляді брошур «Золоті зірки Мелітополя» – про мелітопольців-Героїв Радянського Союзу (1993) і «На берегах Молочної» – про Героїв Радянського Союзу, що отримали це звання за звільнення Мелітополя (1994). Перу журналіста належав і ряд статей на теми економіки, політики, нариси про людей, «несерйозні» публікації в «Клубі веселих мелітопольців», вірші, художня проза.

Чимало часу він приділяв і роботі з творчою молоддю в літоб’єднанні. Його вихованцями стали харківській літератор Світлана Скаргіна і мелітопольський журналіст і прозаїк Михайло Рибка.

Віктор Соломонович Куперман нагороджений Орденом Вітчизняної війни II ступеня, орденом «За мужність», медалями «За оборону Одеси», «За перемогу над Німеччиною», «Ветеран праці», «За освоєння цілинних земель» та ін. Обирався депутатом місцевих рад населених пунктів Північно-Казахстанської області, де жив і працював.

Величезну роботу вів Куперман, перебуваючи на пенсії. Він очолював Раду ветеранів 387-ї Перекопської стрілецької дивізії, у 1990-1993 рр. Віктор Соломонович брав участь в підготовці і виданні «Книги Пам’яті Мелітополя і Мелітопольського району».

Батькову професію обрали і двоє дітей В.С. Купермана: дочка Надія Ушерович та син Юрій Куперман – відомі на Мелітопольщині журналісти.

#MLTmuseum #Мелітопольськийміськийкраєзнавчиймузей #ВікторКуперман #ВидатніособистостіМелітополя #журналістиМелітополя #видатнімелітопольці #культурнийМелітополь #дайджест #музейнапрограма #Знами_нашаісторія #museumofUkraine #помузеям #краєзнавчиймузей #музеїУкраїни #управління_культури_та_молоді #Мелітополь #САМЕТУТ #січень2022