Мелітопольський міський краєзнавчий музей

УВАГА!!!

З 08.11.21 краєзнавчий музей продовжує свою роботу за звичайним графіком

Вт.-Нд., з 9.00 до 16.00.

Для того, аби відвідати музей, вам потрібні: 
 - або сертифікат щодо вакцинації від COVID-19;
 - або негативний ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години до відвідування музею;
- або довідка про одужання після COVID-19.

 

Адреса:
72312, Запорізька обл.,
м. Мелітополь,
вул. М. Грушевського, 18
Вартість вхідного квитка:

пільговий - 10-00 грн

повний - 30-00 грн

тел. 38(0619) 44-45-14
096-177-97-14

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

Цього дня у 1945 році війська 1-го Українського фронту взяли під контроль територію нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау (Освенцим), де за роки війни було вбито близько 1,4 млн осіб, із яких більше мільйона становили євреї.

На момент появи передових частин Червоної Армії, гітлерівці встигли вивезти з Освенциму вглиб Німеччини понад 58 тисяч в’язнів, але в таборі смерті ще залишалися близько 7,5 тисяч осіб.

Резолюція Генеральної асамблеї ООН № 60/7 від 1 листопада 2005 року постановила щорічно відзначати 27 січня Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Як зазначено в тексті резолюції: «Голокост, що призвів до винищення третини євреїв і незліченних жертв серед представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що приховують в собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість».

Голокост – це геноцид єврейського народу в роки Другої світової війни. Він став проявом державної політики нацистської Німеччини та спричинив систематичне винищення євреїв лише через їхню приналежність до єврейства, що здійснювалося нацистами та їхніми поплічниками. Внаслідок політики Голокосту загинули близько 6 млн осіб.

В Україні під час окупації 1941–1944 років було вбито 1,5 млн євреїв. Основними виконавцями масових страт були айнзацгрупи – воєнізовані нацистські «ескадрони смерті». З чотирьох айнзацгруп на окупованій території СРСР дві – C і D – діяли в Україні. Серед місць наймасовішого знищення єврейського населення в нашій країні – Бабин Яр у Києві (де лише за два дні 29 і 30 вересня 1941 року нацисти стратили 33771 особу), Дробицький Яр у Харкові, Засульський Яр під Лубнами на Полтавщині, Богданівка на Миколаївщині, урочище Сосонки під Рівним, міста Бердичів, Кам’янець-Подільський.

Біля міста Мелітополя був свій Бабин Яр – «Рів смерті» – між селами Костянтинівка і Вознесенка в 5 км від міста. 11 жовтня 1941 року в «Рові смерті» було розстріляно 2 тис. євреїв, в т.ч. 1220 жінок та дітей. Розстріли продовжувались весь період окупації.

12 серпня 2020 року у Мелітополі, у сквері на вулиці Гетьманській, поряд з МДПУ ім. Б.Хмельницького, відкрито меморіал, присвячений жертвам Голокосту. Місце розташування пам’ятного знаку жертвам Голокосту обрано не випадково – саме тут в період нацистської окупації розташовувалися каральні органи і цією дорогою вели на розстріл жителів міста, серед яких було багато євреїв. Автор пам’ятника – український скульптор Олександр Дяченко. «Плач за ненародженими» - така символічна назва скульптурної композиції, що зображує жінку, яка мала б тримати за руку дитину, але її долоня порожня – це символ ненароджених дітей…

Відеоролик знято за підтримки Управління культури та молоді ММР ЗО Управління Культури Молоді Мелітополь

https://www.facebook.com/museummelitopol/videos/307316391349933

#MLTMuseum #MuseumFromHome #MLTMuseumFromHome

#Melitopol #січень2022 #Знами_нашаісторія #museumofUkraine #музеїУкраїни #управління_культури_та_молоді #Мелітополь #САМЕТУТ