Мелітопольський міський краєзнавчий музей

УВАГА!!!

З 08.11.21 краєзнавчий музей продовжує свою роботу за звичайним графіком

Вт.-Нд., з 9.00 до 16.00.

Для того, аби відвідати музей, вам потрібні: 
 - або сертифікат щодо вакцинації від COVID-19;
 - або негативний ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години до відвідування музею;
- або довідка про одужання після COVID-19.

 

Адреса:
72312, Запорізька обл.,
м. Мелітополь,
вул. М. Грушевського, 18
Вартість вхідного квитка:

пільговий - 10-00 грн

повний - 30-00 грн

тел. 38(0619) 44-45-14
096-177-97-14

Інформаційний дайджест «З нами – наша історія! (про історію нових назв вулиць)» – вулиця та провулок Ярослава Мудрого

Інформаційний дайджест «З нами – наша історія! (про історію нових назв вулиць)» – вулиця та провулок Ярослава Мудрого

колишні назви: вулиця Рози Люксембург (1923-2016), провулок Рози Люксембург (1954-2016)

ЯРОСЛАВ ВОЛОДИМИРОВИЧ (в хрещенні - Георгій) (983 / 987 – 17/20.02.1054, Вишгород) – руський князь із династії Рюриковичів. Великий князь київський (1015-1018, 1019-1054). Князь ростовський (988-1010) і новгородський (1010-1034). Другий син київського князя Володимира Святославича від полоцької княжни Рогнеди. 988 року, за наказом батька, став намісником у Ростові. Був одружений з Iнгiгердою, шведською принцесою.

Під час його правління Ярослава Мудрого Київська Русь перетворилася на могутню європейську державу. Для скріплення влади в державі та впорядкування правових та соціальних відносин громадян за князювання Ярослава Мудрого було укладено збірник законів, так звану Правду Ярослава, що становить найдавнішу частину законів руського права - Руської Правди. Звершено розпочате Володимиром Святим розширення меж столиці Русі -Києва, насипано нові оборонні вали були ще за Володимира Святого (дослідження П. Раппопорта) (за одним з них прокладено сучасну вулицю Ярославів Вал), а Ярослав поставив на них лише заборола. Збудовано Золоті ворота, Лядську браму, Жидівські ворота, Георгіївський та Ірининський собори, Софійський собор. Створив бібліотеку Софійського собору. За часів його правління засновано міста Корсунь, Гюргів (нині – Біла Церква), розбудовано Чернігів, Переяслав, Володимир-Волинський, Турів, встановлено династичні зв’язки з королівськими дворами Швеції, Норвегії та Франції.

Князь Ярослав Мудрий дбав про розвиток культури народів Київської Русі. За його правління у великих містах держави відкривалися школи, створювалися місця, де переписувалися книги. Храм Святої Софії став своєрідним вищим навчальним закладом. У його школі отримували освіту діти з кращих боярських родів. У соборі, в спеціальному приміщенні, ченці перекладали твори європейських авторів на давньоруську мову.

Останки великого князя століттями покоїлися у 6-тонному мармуровому саркофазі в Софійському соборі, але після Другої світової війни виявилася їх пропажа, і досі невідомо, де зараз знаходиться прах Ярослава Мудрого.

Указом Президента України від 23 серпня 1995 року для нагородження громадян за видатні особисті заслуги перед українською державою в галузі державного будівництва, зміцнення міжнародного авторитету України, розвитку економіки, науки, освіти, культури, мистецтва, охорони здоров'я, за благодійну, гуманістичну та громадську діяльність засновано Орден князя Ярослава Мудрого І, ІІ, III, IV і V ступеня.

У 2004 році Ярослав Мудрий був зарахований до лику святих.

Прізвисько Мудрий закріпилося за Ярославом в офіційній історіографії лише в другій половині ХІХ ст., за життя його так не називали. Період правління Ярослава вважається кульмінацією величі Києва, який саме тоді став одним з найбільших міст Європи і в літописах був названий «Матір'ю міст руських». Князь Ярослав керував найбільшою країною Європи цілих 35 років, і ніколи, ні до, ні після нього, давньоруська держава не мала такої могутності. Більша частина діянь князя пережили свій час. Його спадком стали літописи і закони, добре налагоджені зв’язки з країнами Європи.

#MLTmuseum #Мелітопольськийміськийкраєзнавчиймузей #вулицяЯрославаМудрого #ЯрославМудрий #вулиціМелітополя #культурнийМелітополь #музейнапрограма #проєктвмузеї #новіназвивулиць #запідтримкиУКФ2018 #Знами_нашаісторія #museumofUkraine #помузеям #краєзнавчиймузей #музеїУкраїни #управління_культури_та_молоді #Мелітополь #САМЕТУТ #лютий2022