Мелітопольський міський краєзнавчий музей

УВАГА!!!

З 08.11.21 краєзнавчий музей продовжує свою роботу за звичайним графіком

Вт.-Нд., з 9.00 до 16.00.

Для того, аби відвідати музей, вам потрібні: 
 - або сертифікат щодо вакцинації від COVID-19;
 - або негативний ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години до відвідування музею;
- або довідка про одужання після COVID-19.

 

Адреса:
72312, Запорізька обл.,
м. Мелітополь,
вул. М. Грушевського, 18
Вартість вхідного квитка:

пільговий - 10-00 грн

повний - 30-00 грн

тел. 38(0619) 44-45-14
096-177-97-14

«Мелітополь на кольорових листівках 1960-1980-х років»

11 лютого 2022 року в Мелітопольському міському краєзнавчому музеї відкрилася тематична виставка «Мелітополь на кольорових листівках 1960-1980-х років».

На виставці представлено 25 видових кольорових листівок з фондової колекції Мелітопольського міського краєзнавчого музею.

Сучасні засоби комунікації сьогодення різноманітні – всі ми їх знаємо – це смартфони, планшети, комп’ютери тощо…Чи задумуємося ми, тримаючи в руках клаптик цупкого паперу з кольоровим зображенням краєвиду або архітектурної пам’ятки, що і сама листівка є пам’яткою культури? В багатьох випадках листівка стає унікальним документом, якого саме не вистачає досліднику для повнішої уяви про історію міста чи краю. Сама листівка – це теж є «засобом комунікації», а також обміну і отримання інформації про минуле…

Саме 25 експонатів презентованих на виставці нам допомагають «зазирнути» у минуле Мелітополя…

Видові кольорові листівки у фондову колекцію передані у 2001 році краєзнавцем Мелітополя Миколою Володимировичем Моховим з особового архіву, а саме: 6 – друк 1960-х років, 5 – друк 1970 року, набір «Мелітополь» - комплект з 14 листівок з інформаційним текстом про історію Мелітополя – 1983 рік. Всі листівки надруковані у видавництві «Радянська Україна», написи – українською мовою, а набір «Мелітополь» – українською та російською. Листівки 1960-х рр. та 1970 року відправлялися по пошті без конверта – на зворотному боці є місце для марки, тексту і адресату, а на обкладинці комплекту «Мелітополь» 1983 року зазначено - «відсилати тільки у конверті»

Кожне місто має свій неповторний образ, в якому органічно поєднуються минуле та сьогодення. І цей «образ Мелітополя» зберігся на листівках!

Зрозуміло, що перед тим, як друкувалися всі кольорові листівки, над сюжетами працювали команди спеціалістів – фотографи, художники, укладачі текстів, редактори-упорядники, коректори. Нажаль, нам відомі тільки прізвища фотографів – на листівках 1960-х рр. – фото О. Кузьменка, прізвища на листівках 1970 року – К. Шамшин і Р. Якименко, набір листівок «Мелітополь» 1983 року – «сюжети» міста фотографував відомий по 1970 року – Р. Якименко. Ці фотографи чи то місцеві, чи з Києва приїздили до Мелітополя «зафіксувати» місто з фотоапаратом ми не дізнаємося – вже, нажаль, запитати нема у кого – час плине…

Листівки з фондової колекції ММКМ як машина часу…яка повертає нас на декілька десятиліть у минуле – у 60-і – 70-і – 80-і роки ХХ століття. Змінилися покоління мелітопольців, назви вулиць, марки автотранспорту, пам’ятники знесені - декомунізація, а інші змінили місце розташування, помінявся статус навчальних закладів, парк культури та відпочинку ім. Горького теж вже інший… В минулому Мелітополь затишний і гарний!

Сучасні мелітопольці шанують і люблять місто, як і містяни минулого століття!

Комплекти кольорових листівок з видами Мелітополя можна було в ті роки придбати містянам чи гостям Мелітополя в газетних кіосках, книжних магазинах.

Презентовані кольорові листівки є колекційними і мають велике значення для музейників і краєзнавців як джерело інформації про минуле Мелітополя.

Виставка продовжить свою роботу до 31 серпня 2022 року.

#MLTmuseum #Мелітопольськийміськийкраєзнавчиймузей #Мелітопольналистівках #поштовілистівки #фондиМКМ #історіяМелітополя #культурнийМелітополь #Знами_нашаісторія #відвідаймузей #виставкавмузеї #museumofUkraine #помузеям #музейвдеталях #краєзнавчиймузей #музеїУкраїни #управління_культури_та_молоді #Мелітополь #САМЕТУТ #лютий2022