Мелітопольський міський краєзнавчий музей

УВАГА!!!

З 08.11.21 краєзнавчий музей продовжує свою роботу за звичайним графіком

Вт.-Нд., з 9.00 до 16.00.

Для того, аби відвідати музей, вам потрібні: 
 - або сертифікат щодо вакцинації від COVID-19;
 - або негативний ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години до відвідування музею;
- або довідка про одужання після COVID-19.

 

Адреса:
72312, Запорізька обл.,
м. Мелітополь,
вул. М. Грушевського, 18
Вартість вхідного квитка:

пільговий - 10-00 грн

повний - 30-00 грн

тел. 38(0619) 44-45-14
096-177-97-14

Мелітопольська Земська Управа

Мелітопольська Земська Управа Гетьманська, 10

Мелітопольська повітова тимчасова комісія для приведення в дію Положення про Земські установи розпочала працювати 20 жовтня 1865 року і 3 листопада 1866 року земські установи в Мелітопольському повіті були відкриті. Розпорядча влада і нагляд за виконавчими органами здійснювалися Земськими зборами (черговими і надзвичайними). Безпосереднє завідування справами земського господарства та управління здійснювала Земська управа.

Відсутність власних приміщень у Земства визначило необхідність їх оренди. В середині 70-х років земські установи займали два будинки. В одному містилися: Управа, Присутність по військовій повинності і Присутність по селянським справах. У другому: З'їзд Світових суддів і Тимчасове відділення Окружного суду.

Питання про будівництво будівлі Управи було піднято на Земських зборах тільки 16 вересня 1876 року. Контракт на будівництво будівлі був укладений з купцем Панкеєвим. Цеглу для будівництва було отримано з Мордвинівської економії Столипіна, 3 чавуноливарні сходи - з Чорноморського чавуноливарного заводу.

 У 1880 році двоповерхову будівлю Земської управи було побудовано. У ній розмістилися: Управа, Повітова по Військової повинності присутність, З'їзд Світових суддів, відділення Окружного суду, Повітова Училищний Рада і Дворянська Опіка. Будівництво обійшлося Земству в 40000 рублів.

З реорганізацією світових і селянських установ, згідно із законом 12 липня 1889, верхній поверх відійшов у виняткове розпорядження Повітового з'їзду і Окружного суду. Для задоволення ж всіх потреб Земської управи і Військової присутності залишився нижній поверх.

Згодом  Земство стало відчувати дефіцит площ. Проблему повинна була вирішити прибудова до вже існуючої будівлі Управи. 29 вересня 1911 року Земські збори уповноважили Управу "приступити до розширення будівлі". У листопаді 1913 року Технічний відділ Мелітопольської повітової земської управи, звітуючи перед Земським зборами про роботи виконані в повіті у 1913 році, повідомив, що будівля здана з підряду А. Маслянському і вже "виведена кладка стін 1-го поверху".

Одночасно  з розширенням існуючої будівлі Управи створювалася і відповідна інфраструктура. Так, у зв'язку з придбанням земством в 1912 році автомобілів, у дворі Земської Управи в цьому ж році був побудований гараж, на що витратили 1619 рублів.