Мелітопольський міський краєзнавчий музей

УВАГА!!!

З 08.11.21 краєзнавчий музей продовжує свою роботу за звичайним графіком

Вт.-Нд., з 9.00 до 16.00.

Для того, аби відвідати музей, вам потрібні: 
 - або сертифікат щодо вакцинації від COVID-19;
 - або негативний ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години до відвідування музею;
- або довідка про одужання після COVID-19.

 

Адреса:
72312, Запорізька обл.,
м. Мелітополь,
вул. М. Грушевського, 18
Вартість вхідного квитка:

пільговий - 10-00 грн

повний - 30-00 грн

тел. 38(0619) 44-45-14
096-177-97-14

Прибутковий (і житловий) будинок купця Петра Єгоровича Чернікова

Прибутковий (і житловий) будинок купця Петра Єгоровича Чернікова  Грушевського, 18

Це не просто старовинний будинок, а пам'ятник архітектури 1913 р. «Житловий будинок Петра Єгоровича Чернікова». Будівля цікава для нашого міста тим, що зберегла в первісному вигляді не тільки зовнішнє, але й, частково, внутрішнє оздоблення. Будинок побудований в стилі модерн (від лат. Modernus - новий, сучасний).

В устрої особняка Чернікова проявилися особливості архітектурного модерну: мальовнича рівновага замість суворої симетрії, роль сходів як головної частини внутрішнього простору, високі «магазинні» вікна, вікна-вітрини. Прямокутні, декоровані двері, зміщені в бік від центру і т.п.

У часи Чернікова на першому поверсі будинку знаходилося приміщення, яке здавалося в оренду під різні торгові підприємства: представництво компанії з виробництва нафтових двигунів (1913-1914 рр.), магазин з продажу швейних машинок «Зінгер» (з 1915 р.), галантерейний магазин та інші. У 1914 р. у домі Чернікова відкрились: «Первоклассное кафе-кондитерская и биллиардная Я.С. Когут. Всегда свежая продукция». Можливо, що тут же знаходилася контора Банкірського дому «Петра Єгоровича Чернікова». У 1914 р. він був відомий вже під назвою «Банкірський Будинок Спадкоємців П.Є. Чернікова».

Після революції хазяї будівлі постійно мінялися. У 1918 році кайзерівські війська влаштували в особняку комендатуру (ortskommendatur), з липня по жовтень 1920-го тут розташовувалася комендатура і управління начальника гарнізону військ генерала Врангеля. У 20-30-х роках особняк віддали під робочий клуб. Під час нацистської окупації в будівлі розташовувався гебітс-комісаріат і управління праці.

Після війни в особняку розмістили міські комітети партії і комсомолу (міськком комсомолу - на 2-му, міськком партії - частково на 2-му і на 3-му поверсі), а на першому поверсі розташовувалося  Міське товариство «Знання». В  1967 р. особняк передали в розпорядження міському краєзнавчому музею. Правда, не повністю: в нинішньому виставковому залі деякий час розміщувалася ощадкаса. Для раціонального розміщення експозиції компактне розташування кімнат переобладнали на анфіладне. У 2008 році відреставрували фасад.